Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται, όλοι περιμένουν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για τη μαζική πυραυλική επίθεση στις αρχές Οκτωβρίου. Οι New York Times, πάντως, σε ρεπορτάζ τους γράφουν πως το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι που μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας λένε στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί αντ’ αυτού σε στρατιωτικές βάσεις, ή σε στόχους πληροφοριών ή ηγεσίας, αλλά θα μπορούσε αργότερα να στραφεί στο πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν απαντήσει.
Σύμφωνα με τους New York Times, πρώην και νυν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν «αμφιβολίες» για το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να εξετάζουν αν το Ισραήλ θα αποφάσιζε σε κάθε περίπτωση ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το στοχεύσει.
Διερωτώνται αν ένα πιθανό χτύπημα θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό ώστε να παρεμποδίσει επαρκώς το πυρηνικό πρόγραμμα, ή αντίθετα θα μπορούσε απλώς να το στείλει στο υπέδαφος ή να οδηγήσει την Τεχεράνη στην επιτάχυνσή του.
Η Ουάσινγκτον έχει αντ’ αυτού παροτρύνει το σαμποτάζ, τη διπλωματία και τις κυρώσεις ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προγράμματος.
Η σχετική αναφορά σημειώνει ότι για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε ένα πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη Χεζμπολάχ, μέχρι που ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021, ο οποίος αύξησε τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του για χτύπημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 50 ετών, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», έγραψε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπένετ, σκληρός εθνικιστής, ο οποίος κάποτε περιέγραφε τον εαυτό του ως στα δεξιά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη δικαιολογία. Έχουμε τα εργαλεία. Τώρα που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν παραλύσει, το Ιράν είναι εκτεθειμένο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο Μπάιντεν, έχουν οργανώσει μια εκστρατεία για να βγάλουν το ενδεχόμενο τέτοιων πληγμάτων από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας ότι πιθανότατα θα ήταν αναποτελεσματικά και θα μπορούσαν να βυθίσουν την περιοχή σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Το Ισραήλ απλά δεν μπορεί να μπει σε εξαιρετικά ενισχυμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις σκαμμένες σε βουνά», σημειώνουν οι New York Times.
«Ο πυρηνικός στόχος είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος», δήλωσε ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα πολεμικά σχέδια για το Ιράν όταν διοικούσε την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. «Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις σε αυτόν τον στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές -συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών υποδομών- θα ήταν ευκολότερο να εκτελεστούν».