Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι πέντε ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς στο κεντρικό Ισραήλ κατά την επίθεση που έγινε πριν από λίγο.

Κάποιες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα και οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτό έδαφος, σύμφωνα με τον στρατό.


Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

Οι IDF προσθέτουν ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες για τους πολίτες μετά την επίθεση.

Οι σειρήνες ήχησαν τρεις φορές σήμερα στο κεντρικό Ισραήλ, μετά από πυρά ρουκετών από τη Γάζα σήμερα το πρωί, έναν βαλλιστικό πύραυλο από την Υεμένη το απόγευμα και τους αποψινούς πυραύλους από τον Λίβανο.

Ανέλαβε την ευθύνη η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι είχαν στόχο τη βάση Γκλιλότ των IDF κοντά στο Τελ Αβίβ.



Η βάση φιλοξενεί τη Μονάδα Πληροφοριών Σημάτων 8200 των IDF και γειτνιάζει με το αρχηγείο της Μοσάντ.

Διάγγελμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε απόψε στους συμπατριώτες του να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Καθορίσαμε τους στόχους του πολέμου και αυτή τη στιγμή τους υλοποιούμε: να ανατρέψουμε τη Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας), να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς. Πρόκειται για μια ιερή αποστολή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να την επιτύχουμε», είπε ο Νετανιάχου.

«Ιερή αποστολή» χαρακτήρισε και τους δύο άλλους στόχους του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση: «την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής, προερχόμενης από τη Λωρίδα της Γάζας, για το Ισραήλ» και «την επιστροφή των κατοίκων του νότιου και βόρειου (Ισραήλ) με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στους στόχους αυτούς. «Δεν θα εγκαταλείψω», υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και μαζί θα κερδίσουμε (…) Η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα», είπε ο Νετανιάχου.

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας και αυτό θα τους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», προέβλεψε.

Το Ισραήλ «κυκλώνει» τη Χεζμπολάχ από αέρα, στεριά και θάλασσα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα προειδοποίησε απόψε ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη» του νοτίου Λιβάνου, καλώντας τους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.