Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα προειδοποίησε απόψε ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στην «παράκτια ζώνη» του νοτίου Λιβάνου, καλώντας τους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) μια νέα εντολή εκκένωσης, καλώντας τους ενοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.

Έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε απόψε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

135 βλήματα εκτοξεύτηκαν από την Χεζμπολάχ

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ σήμερα, την ώρα που η χώρα τιμά την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς στο έδαφός του.

«Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

Στις 18.00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.

«Περιορισμένης έκτασης» οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ