Τη στιγμή που συνεχίζεται η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο για να σταματήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπήρξε παράθυρο για ειρήνη, με το Τελ Αβίβ να τορπιλίζει τις συζητήσεις για εκεχειρία.

Ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ μίλησε στην Christiane Amanpour που παρουσιάζει εκπομπή στο CNN και ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συμφώνησε σε εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός για 21 μέρες λίγο πριν δολοφονηθεί.

«Όλοι το γνώριζαν, είχαν ενημερωθεί ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η ενημέρωση έφτασε και στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συμφώνησε με την πρόταση εκεχειρίας.

Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν όταν δολοφονήθηκε ο Νασράλα, με το Ισραήλ στη συνέχεια να εισβάλει στον Λίβανο για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ, ενώ πλέον χτυπάει και τμήματα του στρατού του Λιβάνου.

Εμπλοκή του λιβανέζικου στρατού

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα τοποθεσίες που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως εγκαταστάσεις μυστικών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Νωρίτερα, ο λιβανέζικος στρατός είπε ότι ισραηλινό χτύπημα σκότωσε έναν στρατιώτη του σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νότιο Λίβανο. Στην πρώτη του εμπλοκή μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων, ο λιβανέζικος στρατός απάντησε με πυρά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών σε ένα περιστατικό που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά 97 διασώστες και πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή με άλλα λιβανέζικα κόμματα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2023.