Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα τοποθεσίες που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως εγκαταστάσεις μυστικών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι στόχοι περιελάμβαναν εργαζόμενους στο τμήμα μυστικών υπηρεσιών, εξοπλισμό παρακολούθησης, αρχηγεία και άλλες υποδομές.

Νωρίτερα, ο λιβανέζικος στρατός είπε ότι ισραηλινό χτύπημα σκότωσε έναν στρατιώτη του σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νότιο Λίβανο. Στην πρώτη του εμπλοκή μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων, ο λιβανέζικος στρατός απάντησε με πυρά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών σε ένα περιστατικό που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός του Λιβάνου αντεπιτίθεται στις δυνάμεις του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από ένα χρόνο, δήλωσε στο Reuters λιβανέζικη πηγή ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 40 διασώστες και πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο τις τρεις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά 97 διασώστες και πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ή με άλλα λιβανέζικα κόμματα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2023.

Οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν ισραηλινή βάση με F-35

Τμήματα αεροπορικής βάσης του Ισραήλ με F-35 χτύπησαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη. Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους μεταξύ των οποίων και οι υπερηχητικοί Fattah-2 μέσου βεληνεκούς.

Στη βάση δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένων ζημιών, παρά μόνο σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών. Ένα από αυτά καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα πυραυλικά χτυπήματα της 1ης Οκτωβρίου δημιούργησαν δύο κρατήρες στο σημείο.

Παρά τις ζημιές που καταγράφονται σε υπόστεγα τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στο σημείο δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι η βάση επλήγη, διέψευσε όμως κατηγορηματικά τις πληροφορίες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον IDF τα μόνο προβλήματα προκλήθηκαν σε «κτίρια γραφείων και άλλες περιοχές συντήρησης» ενώ χαρακτήριζαν την επίθεση «μη αποτελεσματική».