Δραματικός ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών από την εξέγερση στην Τυνησία, που οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπακρέ Ντιαγέ, 219 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 510 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, που ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Απ’ αυτούς οι 72 ήταν κρατούμενοι.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει τις έρευνές του. Ο προηγούμενος απολογισμός του ΟΗΕ έκανε λόγο στις 19 Ιανουαρίου για τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Το πρωί, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης Κασρίν, στην κεντρική Τυνησία, καταγγέλλοντας το χάος που επικρατεί στην πόλη η οποία επλήγη χθες Δευτέρα από βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ντρμπαλί, μέλος της περιφερειακής επιτροπής για την προάσπιση της επανάστασης και τον συνδικαλιστή Σαντόκ Μαχμούντι, ο στρατός διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών, που ζητούσαν επειγόντως μια λύση ώστε να τερματιστεί η χαοτική και ασταθής κατάσταση και ζητούσαν την «τιμωρία των κακοποιών» που επιδόθηκαν χθες σε λεηλασίες και καταστροφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία ήταν απούσα από την πόλη, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού είχαν σταθμεύσει κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Λίγοι μαθητές πήγαν σήμερα στο σχολείο και ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ένας 21χρονος άνεργος Τυνήσιος αυτοπυρπολήθηκε το Σάββατο στην περιοχή Γκάφσα, στο νότο της χώρας. Ο Αϊμέν Μπεν Μπελγκάσεμ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να καταγγείλει την «οικτρή κοινωνική κατάσταση». Μεταφέρθηκε στο κέντρο τραυματολογίας του Μπεν Αρούς, νότιο προάστιο της Τύνιδας, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.