Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί μια διεθνή συμμαχία με στόχο να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η συμμαχία περιλαμβάνει μια σειρά από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες καθώς και ευρωπαίους εταίρους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ ότι οι πρώτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ριάντ και τις Βρυξέλλες.
Ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, η Σαουδική Αραβία έβαλε «στον πάγο» τα σχέδια, που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, για να εξομαλύνει το βασίλειο τις σχέσεις του με το Ισραήλ, δήλωσαν νωρίτερα φέτος δύο πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Ριάντ.
«Η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση για να σπάσει ο κύκλος της σύγκρουσης και των δεινών και να εφαρμοστεί μια νέα πραγματικότητα στο πλαίσιο της οποίας ολόκληρη η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, απολαμβάνει ασφάλεια και συνύπαρξη», δήλωσε ο μπιν Φαρχάν.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος και καταδίκασε με ισχυρό τρόπο «τα εγκλήματα τα ισραηλινής κατοχής» κατά του παλαιστινιακού λαού.
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τον Λίβανο
Αρκετά περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.
Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.
«Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια», μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Πηγή: ΑΠΕ