Εδώ και δεκαετίες η λαβή Χάιμλιχ θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος δράσης, για να σωθεί κάποιος που πνίγεται, αλλά ειδικοί έρχονται να ανατρέψουν όσα πιστεύαμε, λέγοντας ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος!
Η λαβή Χάιμλιχ είναι η de facto στρατηγική έκτακτης ανάγκης για τον πνιγμό από τότε που εφευρέθηκε, το 1974.
Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ
Ο άνθρωπος που προσφέρει τις πρώτες βοήθειες πλησιάζει το άτομο που πνίγεται από πίσω, βάζει τα χέρια του γύρω του και ασκεί δύναμη προς τα πάνω, πιέζοντας την κοιλιά. Η πίεση αυτή βοηθά να αποβληθεί οτιδήποτε έχει μπλοκάρει τον αεραγωγό.
Τα προβλήματα και οι εναλλακτικές
Ωστόσο, έρευνες έχουν συνδέσει την τεχνική αυτή με βλάβες στα πλευρά και στις βαλβίδες της καρδιάς και με ρήξεις στο στομάχι.
Πολύ λιγότερο επεμβατικό από τη λαβή Χάιμλιχ είναι το χτύπημα κάποιου στην πλάτη ακριβώς ανάμεσα στις ωμοπλάτες, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της τροφής που δημιουργεί τον πνιγμό.
Το 2005, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός αναθεώρησε τις συστάσεις του για την απόφραξη ξένου σώματος/αεραγωγού (FBAO), ώστε να γίνονται πρώτα πέντε χτυπήματα στην πλάτη και, εάν δεν είναι επιτυχημένα, στη συνέχεια να γίνονται πέντε κοιλιακές ωθήσεις, δηλαδή η λαβή Χάιμλιχ.
«Το να χτυπάς πρώτα κάποιον στην πλάτη είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή, για να ξεκινήσεις και μετά να προχωρήσεις σε κοιλιακές ωθήσεις», λέει μιλώντας στη Mirror η Γκρέις Λόσον, εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών.
Σημειώνει ότι οι κοιλιακές ωθήσεις, που είναι το σήμα κατατεθέν της λαβής Χάιμλιχ, μπορούν να προκαλέσουν αρκετά μεγάλη ζημιά στον παθόντα.
Πριν από την έναρξη των χτυπημάτων ή των ωθήσεων, η Γκρέις λέει ότι η επικοινωνία με το άτομο που πνίγεται είναι υψίστης σημασίας: «Ξεκινάμε ρωτώντας τον αν πνίγεται, για να καταλάβουμε αν για παράδειγμα πρόκειται για σοβαρή αλλεργία που έχει προκαλέσει διόγκωση του λαιμού του».
Στη συνέχεια, ρωτάμε αν ο ασθενής μπορεί να βήξει, για να δούμε αν η απόφραξη μπορεί να μετατοπιστεί εσωτερικά.
«Εάν δεν μπορεί ή ο βήχας είναι πολύ αδύναμος, τότε θα τον στηρίξουμε από μπροστά στο ύψος των ώμων και θα του δώσουμε έως και πέντε χτυπήματα προς τα πίσω με την παλάμη ανάμεσα στις ωμοπλάτες», εξηγεί η Γκρέις. «Εάν εξακολουθεί να μην έχει βγει η τροφή, τότε κάνουμε έως και πέντε από τις κοιλιακές ωθήσεις. Αν ούτε αυτό λειτουργήσει, καλούμε ασθενοφόρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, με χτυπήματα στην πλάτη».
Τι να κάνετε αν πνίγεστε και είστε μόνος
Στον απόηχο του θανάτου της πεντάκις ολυμπιονίκη ποδηλάτισσας, Daniela Larreal Chirinos, από πνιγμό τον περασμένο μήνα, η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, Δρ Τόνια Φάρμερ, εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να κάνει κάποιος αν πνιγεί ενώ τρώει και είναι μόνος.
Η Δρ Φάρμερ λέει να καλέσετε ασθενοφόρο και να προσπαθήσετε να βήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε.
«Αν αυτό δεν λειτουργήσει, αν δεν μπορείτε να βήξετε καθόλου, θα πρέπει να εκτελέσετε τη λαβή Χάιμλιχ όπως θα κάνατε σε κάποιον άλλο. Και υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνεις αυτό: ο πρώτος είναι πιέζοντας την κοιλιά σας πάνω σε μια καρέκλα ή σε έναν πάγκο, για να προσπαθήσετε να αποβάλλετε το φαγητό. Βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα που χρησιμοποιείτε δεν έχει αιχμηρές άκρες, γιατί δεν θέλετε να τραυματίσετε την κοιλιά σας.
Αν αυτό δεν λειτουργήσει, κάντε μια γροθιά και σπρώξτε την στη μέση της κοιλιάς σας, κάτω από τον θώρακα, όπως θα κάνατε σε κάποιον άλλο», συμβουλεύει.