Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Αυστρία και η ακροδεξιά επελαύνει, υποσχόμενη να δώσει αποζημιώσεις σε «θύματα» εμβολίων του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως μπορεί να γίνει κυβέρνηση ακόμα κι αν δεν βγει πρώτη.
Οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και το Κόμμα Ελευθερίας (FPO)– που έχει συνάψει ευρωπαϊκή συμμαχία με τα κόμματα του Βίκτορ Όρμπαν και του Τσέχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις- εμφανίζεται να λαμβάνει 27%, έναντι του 25% που παίρνει το κυβερνών λαϊκό κόμμα (OVP).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου που αναπαρήγαγε η ιστοσελίδα yahoo.com, με επικεφαλής από το 2021 τον αμφιλεγόμενο Χέρμπερτ Κικλ, το FPO κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά του στις σφυγμομετρήσεις εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των Αυστριακών ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό, την υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και επιρρίπτοντας στο μεταναστευτικό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας των Άλπεων.
Με συνθήματα όπως «Πέντε καλά χρόνια» και «Δοκιμάζουμε θαρραλέα κάτι νέο», η Ακροδεξιά προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες (27% έναντι 25%) του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) καταφέρνοντας να ξεπεράσει σειρά σκανδάλων διαφθοράς από τις τελευταίες εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνώντες από το 1987 Συντηρητικοί -στην τελευταία κυβέρνηση σε συνασπισμό με τους Πράσινους- είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν.
Ο 55χρονος Κικλ κατάφερε να σαγηνεύσει «πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους, που ζητούν μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ. Και πρόσθεσε ότι η Ακροδεξιά «έκανε καλή δουλειά» εμφανιζόμενη ως αντισυστημική δύναμη και θα προκαλέσει «σεισμό» αν νικήσει στις εκλογές.
Την ίδια ώρα, το FPO, μοναδικό από τα κόμματα της Αυστρίας που δεν στήριξε μέτρα όπως το lockdown στη διάρκεια της πανδημίας, επιχειρεί να προσελκύσει τις ψήφους των αντιεμβολιαστών, ευελπιστώντας να εφαρμοστεί πανεθνικά σχέδιο καταβολής αποζημιώσεων σε «θύματα των εμβολίων», που έθεσε σε ισχύ στην περιφέρεια γύρω από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται στην εξουσία.
Το σχετικό Ταμείο αποζημιώσεων στήθηκε πέρυσι στην επαρχία αυτή και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.700 αιτήσεις, με το FPOe να επιδιώκει την επέκτασή του σε όλη την Αυστρία, καταγγέλλοντας στο εκλογικό του μανιφέστο «την άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου» των πολιτών από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Πώς μπορεί να γίνει κυβέρνηση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο
Τα παραδοσιακά αυστριακά κόμματα μπορεί να βάλουν διαρκώς κατά του ακροδεξιού FPO, ωστόσο το κυβερνών δεξιό κόμμα είναι πρόθυμο να τείνει χείρα βοηθείας, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να επαναφέρει στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του εκείνους που σαγηνεύονται από την Ακροδεξιά, ο καγκελάριος Νεχάμερ σκλήρυνε τη στάση σε σειρά θεμάτων, ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό.
Αν το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας κάνει την έκπληξη και νικήσει στις εκλογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνάψει κυβερνητική συμμαχία με το FPO ως ελάσσονα εταίρο – κάτι που είχε ξαναγίνει το 2000, προκαλώντας διαδηλώσεις και κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.
Έκτοτε, ωστόσο, ακροδεξιά κόμματα σημειώνουν άνοδο στην Ευρώπη και σχημάτισαν κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, στην Ιταλία και στην Ολλανδία. Πάντως, τέτοιοι κυβερνητικοί συνασπισμοί μεταξύ Συντηρητικών και Ακροδεξιών στην Αυστρία έχουν αποδειχθεί βραχύβιοι, όπως εκείνος υπό τον χαρισματικό τότε ηγέτη του OVP, Σεμπάστιαν Κουρτς, που κατέρρευσε μετά από σκάνδαλο διαφθοράς στην Ακροδεξιά το 2019, ύστερα από μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία.