Αναλυτικότερα, οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε κοινή τους ανακοίνωση το Σάββατο κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη χρήση βίας. «Ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να ενεργοποιήσει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδευτεί από τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας σύνθεσης και από τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» επισημαίνεται στην κοινή δήλωση.

Η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επίσης την Κυριακή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χόσνι Μουμπάρακ τονίζοντας την ανάγκη «μη προσφυγής στη βία» και ζητώντας «εγγυήσεις για την ελευθερία των συγκεντρώσεων και της επικοινωνίας» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Σάιμπερτ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επίσης Γκ. Βεστερβέλλε τόνισε την ανησυχία του για την «αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ερμάν Βαν Ρομπέι, σε δήλωσή του υπογράμμισε τη «βαθειά του ανησυχία» για το «σπιράλ της βίας» που καθιστά τον διάλογο «όλο και πιο δύσκολο», τόνισε την αξία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ζήτησε τον τερματισμό της αιματοχυσίας, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την εκκίνηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

«Αυτοσυγκράτηση και ηρεμία» συνέστησε επίσης η βαρώνη Άστον σε δήλωσή της, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης «χωρίς όρους» των πολιτικών κρατουμένων.

«Η άσκηση βίας δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα νόμιμα δημοκρατικά αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού» τόνισε τέλος ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γ.Μπούζεκ σε δήλωσή του και προσέθεσε πως «ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τα επεισόδια στην Αίγυπτο και θα αποδώσει ευθύνες στις αρχές της χώρας» υπογραμμίζοντας την ανάγκη απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι με το θέμα της Αιγύπτου θα ασχοληθούν επίσης οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο σημερινό τους συμβούλιο.