Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση πως οι εγκλωβισμένοι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άκουσαν και κατέγραψαν έναν «περίεργο ήχο» στο διάστημα, με αποτέλεσμα έκτοτε να ξεσπάσουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Η NASA μετά από ώρες αναλύσεων στο ηχητικό που έλαβε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ήχος δεν είναι παράξενος, ούτε ανεξήγητος, αλλά «αποτέλεσμα μιας διαμόρφωσης του ήχου μεταξύ του διαστημικού σταθμού και του Starliner».

Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία εξήγησε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μαζεύει σε ένα σύστημα όλους τους ήχους ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει τα δεδομένα για διάφορους αστροναύτες που μιλούν μεταξύ τους ή με τις υπηρεσίες τους στη Γη. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ήχου λοιπόν, μπορεί ένα μέρος του να αναπαραχθεί στα ηχεία.

Στην περίπτωση των αστροναυτών λοιπόν, θα μπορούσε ο ήχος που άκουσαν να ήταν η συνομιλία τους με τη Γη, αλλά στη μορφή που ταξιδεύει ο ήχος.

«Το σύστημα ήχου του διαστημικού σταθμού είναι πολύπλοκο, επιτρέποντας τη διασύνδεση πολλαπλών διαστημοπλοίων και μονάδων, και είναι σύνηθες να παρατηρείται θόρυβος και ανατροφοδότηση», πρόσθεσε η NASA.

Ακούστε το ηχητικό:

Τι έγινε

Οι αστροναύτες Butch Wilmore και Sunita Williams μεταφέρθηκαν έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing με στόχο να μείνουν οκτώ μέρες, αλλά τελικά κόλλησαν για οκτώ μήνες με την εταιρεία να αδυνατεί να τους μεταφέρει πίσω στη Γη.

Έκτοτε, περιμένουν διαστημόπλοιο της SpaceΧ, προκειμένου να γυρίσουν πίσω. Κατά την τακτική επικοινωνία με τη Γη που είχαν τη Δευτέρα, ο Wilmore άκουσε τον περίεργο ήχο και ενημέρωσε τους ανωτέρους του. «Έχω μια ερώτηση για το Starliner. Ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος από το ηχείο και δεν ήξερα αν μπορείτε να συνδεθείτε στο Starliner… Δεν ξέρω τι το κάνει», είπε στη Γη.

Οι τεχνικοί ζήτησαν από τον Γουίλμορ να κρατήσει το ακουστικό κοντά στον ήχο για να τον καταγράψουν, όπως κα έγινε, με την πρώτη προσπάθεια να αποτυγχάνει, γιατί δεν ακούστηκε τίποτα, έγραψε δημοσίευμα του Guardian. Τελικά, στη δεύτερη προσπάθεια ακούστηκε ένας επαναλαμβανόμενος ήχος που παρέπεμπε σε σόναρ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πάλι περίεργοι ήχοι, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει αποδοθεί σε κάποια εξωγήινη μορφή ζωής, όπως αρκετοί μπορεί να περίμεναν ή να ευελπιστούσαν. Αντιθέτως, ένα σημαντικό μέρος τους έχει εξηγηθεί και συνήθως πρόκειται για τεχνικά προβλήματα ή είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καταγράφουν τα συστήματα.