Η πρόσφατη επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ χάλασε το αφήγημα για την ασφάλεια στη Ρωσία, το οποίο έχτισε για χρόνια ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, ο Ρώσος πρόεδρος καλλιεργούσε την πεποίθηση πως ήταν ο προστάτης των Ρώσων και ο άνθρωπος που θα έκανε τη χώρα του να μη φοβάται τους εξωτερικούς εχθρούς. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν αποφάσισε και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού «οι Ναζί του Κιέβου απειλούσαν τους Ρώσους».

Εντούτοις, η εισβολή στην Ουκρανία έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η χώρα απομονώθηκε και πλέον υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας του, σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, το μόνο που έμενε να επιδεικνύει, είναι ότι ο λαός του δεν κινδυνεύει από εισβολή στα εδάφη του.

Η επίθεση του Κουρσκ όμως, άλλαξε αυτή την κατάσταση. «Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών του στην εξουσία, ο κ. Πούτιν καλλιέργησε την εικόνα του της ασφάλειας του μόνου ανθρώπου σε αυτή την αχανή χώρα που είναι ικανός να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς και προστατευμένους. Η λεγόμενη “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” του (η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη αυτού του πολέμου δεν υπάρχουν πολλά σημάδια για “ασφάλεια και προστασία”», έγραψε το βρετανικό δημοσίευμα.

Μετακινεί στρατεύματα από το Ντονμπάς

Το Politico έγραψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να μετακινήσει μάχιμες μονάδες από το Ντονμπάς, ώστε να υπερασπιστεί το Κουρσκ. Με αυτό τον τρόπο όμως, κάνει το «χατίρι» των Ουκρανών, καθώς αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της επίθεσης τους.

Επίσης, οι Ρώσοι φέρεται να ετοιμάζουν χαρακώματα γύρω από το Κουρσκ, κίνηση που φέρεται να δείχνει πως δεν θα επιτεθούν σύντομα για να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.