Νέα αποκαλυπτικά βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις τοπικές αρχές της Πενσυλβάνιας ρίχνουν φως στις στιγμές γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο.

Σε ένα από τα βίντεο από κάμερα σώματος, ένας αστυνομικός αναφέρει στους συναδέλφους του ότι είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων την Υπηρεσία Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ να ασφαλίσει το κτίριο που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται η στιγμή που ένας αστυνομικός αναρριχάται σε μια στέγη και βλέπει τον δράστη λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει πυρ κατά της συγκέντρωσης του Τραμπ.

Ο Τραμπ τραυματίστηκε ελαφρά από μια σφαίρα, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το υλικό από τις κάμερες σώματος και το ταμπλό ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Τμήμα Αστυνομίας του Μπάτλερ Τάουνσιπ. Τα πλάνα αποκαλύπτουν στιγμές απογοήτευσης, σύγχυσης και κακής επικοινωνίας πριν και μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Σε ένα από τα βίντεο, ένας τοπικός αστυνομικός αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τις Υπηρεσίες Μυστικών Υπηρεσιών να φρουρούν το κτίριο από το οποίο πυροβόλησε ο δράστης, αρκετές ημέρες πριν τη συγκέντρωση. «Είπα ότι πρέπει να τοποθετήσουν άτομα εκεί», αναφέρει ο αστυνομικός σε βίντεο που εξασφάλισε η Wall Street Journal. «Το είπα την Τρίτη».

Ο Tόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, σκοτώθηκε από την ομάδα αντεπίθεσης της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την εκτόξευση οκτώ σφαιρών προς την κατεύθυνση του Τραμπ από μια στέγη εκτός του ασφαλούς περιβάλλοντος της συγκέντρωσης. Ο Τραμπ, που βρισκόταν στη σκηνή απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, τραυματίστηκε στο αυτί πριν καταρρεύσει και οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον απομάκρυναν από τη σκηνή.

Σε ένα άλλο βίντεο, ένας αστυνομικός του Μπάτλερ Κάουντι φαίνεται να αναρριχάται στη στέγη από έναν συνάδελφό του, όπου εντοπίζει τον Κρουκς. Στη συνέχεια, αποσύρεται γρήγορα όταν βλέπει ότι ο δράστης είναι οπλισμένος.

Αφού ο αστυνομικός πρώτος εντόπισε τον δράστη, φαίνεται να τρέχει στην άλλη πλευρά του κτιρίου και στο περιπολικό του για να πάρει ένα τουφέκι. Περίπου 40 δευτερόλεπτα αργότερα, ο Κρουκς πυροβόλησε προς τον Τραμπ. Ο αστυνομικός φωνάζει στον συνάδελφό του: «Είναι ακριβώς μπροστά μας… Ποιος τον παρακολουθεί;»

Στο βίντεο, φαίνεται ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να ανέβουν στη στέγη. Ο αστυνομικός που είδε τον Κρουκς τους λέει ότι έχει γυαλιά, μακριά μαλλιά, και ότι κουβαλάει μια τσάντα και ένα τουφέκι τύπου AR. Όταν οι αστυνομικοί φτάνουν στη στέγη, βλέπουν το σώμα του Κρουκς.

Ο πρώτος αστυνομικός ακούγεται να λέει: «Έβαλα το κεφάλι μου εκεί πάνω σαν ηλίθιος μόνος μου», προσθέτοντας ότι άρχισε να φωνάζει ότι υπήρχε ένας ένοπλος στη στέγη. Ρωτάει επίσης αν ήταν στην ίδια συχνότητα επικοινωνίας με το αστυνομικό ραδιόφωνο.

Σε άλλο υλικό, ένας αστυνομικός φαίνεται μπερδεμένος γιατί η στέγη δεν ήταν φυλαγμένη. «Γιατί δεν ήμασταν στη στέγη; Γιατί δεν ήμασταν;» ρωτάει.

Η Μυστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τρεις σκοπευτές σε ένα από τα γειτονικά κτίρια. Ένας από αυτούς είχε εντοπίσει νωρίτερα τον Κρουκς μετά από αναφορές για ύποπτο άτομο στη συγκέντρωση. Ο σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας πήρε μια φωτογραφία του Κρουκς πριν εγκαταλείψει τη θέση του για να ψάξει τον ύποπτο.

Σε δήλωση την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, Άντονι Γκουλιέλμι, ανέφερε ότι ο οργανισμός αναθεωρεί το υλικό. «Η Μυστική Υπηρεσία εκτιμά τους τοπικούς συνεργάτες μας που δρούσαν γενναία για να εντοπίσουν τον δράστη εκείνη την ημέρα», δήλωσε. «Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προεδρικού Τραμπ ήταν αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας και αναθεωρούμε και ενημερώνουμε τις πολιτικές και διαδικασίες προστασίας μας για να διασφαλίσουμε ότι μια τραγωδία σαν αυτή δεν θα επαναληφθεί».

Το FBI και μια διμελής επιτροπή της Βουλής με 13 βουλευτές διερευνούν επίσης το περιστατικό.