Η Κίνα ανακοίνωσε ότι διεξάγει σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα κοντά στον ύφαλο Σκάρμπορο, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου διεκδικείται όμως από τη Μανίλα, σε ένα υπόβαθρο επαναλαμβανόμενων διμερών εντάσεων.
Αυτά τα επίσημα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιούνται ενώ οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν σήμερα διήμερα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.
«Η Κίνα διεξάγει κοινή περιπολία μάχης στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο κοντά στο νησί Χουανγκιάν, το κινεζικό όνομα του Σκάρμπορο» ανέφερε σήμερα, Τετάρτη 7/8 σε μια ανακοίνωση το Θέατρο νότιων επιχειρήσεων του στρατού.
«Η επιχείρηση έχει στόχο να δοκιμάσει τις ικανότητες αναγνώρισης και πρόωρης προειδοποίησης, γρήγορων ελιγμών και κοινού πλήγματος των στρατευμάτων της», διευκρίνισε.
«Όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες που διαταράσσουν την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα, προκαλούν σημεία έντασης και θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια είναι υπό έλεγχο», υπογράμμισε ο στρατός. Μια προφανής αναφορά στα γυμνάσια που διεξάγονται από τις Φιλιππίνες και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Η Κίνα διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος των νησιών και των υφάλων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι εχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις.
Κάθε χώρα ελέγχει γενικά πολλούς υφάλους.
Το 2012, το Πεκίνο είχε ανακτήσει από τη Μανίλα τον ύφαλο Σκάρμπορο. Έχει αναπτύξει έκτοτε εκεί πλοία τα οποία, σύμφωνα με τις Φιλιππίνες, παρενοχλούν τον στόλο της και τους αλιείς της που προσπαθούν να φθάσουν σε αυτή τη ζώνη.
Τα γυμνάσια στα οποία εμπλέκονται οι Φιλιππίνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς διεξάγονται στη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για την ακριβή τοποθεσία τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα κοινά γυμνάσια έχουν σκοπό να «υποστηρίξουν» την ανάδυση μιας «ελεύθερης και ανοικτής περιοχής Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού».
Η έκφραση αυτή που χρησιμοποιούν συχνά οι ΗΠΑ περιγράφει, όπως λένε, μια ζώνη στην Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό που δεν θα υπόκειται σε ηγεμονική επιρροή, ένας καλυμμένος τρόπος να επικριθεί η Κίνα και οι εδαφικές διεκδικήσεις της στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ