Αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν, με χιλιάδες Ισραηλινούς να θεωρούν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έριξε «λάδι στη φωτιά» τις προηγούμενες μέρες και ότι δεν κάνει κάτι να προστατεύσει τη χώρα του.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάποια αποτροπή προς τους εχθρούς του έθνους», διερωτώμενος: «Είναι αποδεκτό από εσάς το ότι εδώ και πέντε μέρες μια ολόκληρη χώρα κάθεται και περιμένει να βομβαρδιστεί; Περιμένουμε άπραγοι να μας βομβαρδίσουν και δεν κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης είναι για τα «μάτια του κόσμου» και για να παραμείνει ο Νετανιάχου στην εξουσία – αντιθέτως δεν υπερασπίζονται τους πολίτες». Ως παράδειγμα, έφερε τον βομβαρδισμό του βορείου Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, όπου δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, παρότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel έγραψε ότι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκέφτεται να αποπέμψει τον Γιοάβ Γκάλαντ από υπουργό Άμυνας, με πρόσχημα τις αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια της χώρας.
Στην εφαρμογή WhatsApp, λοιπόν, συστάθηκε μια ομάδα με τουλάχιστον 90.000 άτομα που είναι έτοιμα να παραλύσουν τους δρόμους σε περίπτωση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός διώξει τον Γκάλαντ.
Στους δρόμους οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, όμως, για το Ισραήλ, καθώς, πέρα από την ισραηλινή αντιπολίτευση που διαφωνεί με τις κινήσεις του Νετανιάχου, η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις και από τους ψηφοφόρους της.
Συγκεκριμένα, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που είναι υπέρ του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ψήφισαν μαζικά Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές, έχουν βγει στους δρόμους, επειδή κλήθηκαν να πολεμήσουν.
Αποτελώντας το 13% του πληθυσμού έκαναν μειωμένη θητεία ή την απέφευγαν τελείως με νόμο του 2017, που είχε περάσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη νομοθεσία στις 31 Μαρτίου, με αποτέλεσμα αρκετοί να πρέπει να καταταγούν.
Έκτοτε, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη χώρα, καθώς θέλουν μεν τον πόλεμο, αλλά όχι και να πολεμήσουν οι ίδιοι. Τις τελευταίες μέρες οι εντάσεις φούντωσαν ξανά, γιατί περίπου 1.200 άτομα κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο Τελ Αβίβ, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο μέτωπο.
Γιατί καθυστερεί το Ιράν
Το Ισραήλ μπορεί να ετοιμάζεται για την επίθεση του Ιράν, όμως δεν είναι σίγουρο το πότε αυτή θα γίνει, αλλά ούτε και ο τρόπος, κάτι που αυξάνει την αγωνία στο ισραηλινό στρατόπεδο. Δημοσίευμα του «Sky News» έγραψε πως η Τεχεράνη μπορεί είτε να παίζει με τα νεύρα του αντιπάλου της είτε να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για επίθεση από πολλά μέτωπα.
«Οι Ιρανοί μπορεί να παίζουν, κατά κάποιο τρόπο, με την ψυχολογία των Ισραηλινών, γιατί πιθανώς χρειάζονται χρόνο, για να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που χρειάζονται», έγραψε το δημοσίευμα.
«Πιθανώς το Ιράν θέλει να χτυπήσει το Βορρά με τη Χεζμπολάχ, τα ανατολικά με τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τον νότο με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να ωφελήσει και το Ισραήλ, γιατί υπάρχει το περιθώριο για να οχυρωθεί. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ ενισχύουν ήδη τις άμυνες στην περιοχή, ενώ το Σαββατοκύριακο έστειλαν νέες δυνάμεις. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το μέλλον, με το «Sky News» να τονίζει πως «και η παραμικρή εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».