Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, άφησε να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι το μπλοκάρισμα από το Ισραήλ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» ακόμη και αν αυτό οδηγήσει 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, λέγοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

«Φέρνουμε βοήθεια γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ο ακροδεξιός υπουργός σε ένα συνέδριο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Δεν μπορούμε, στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητα, να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι μας. Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμότητα για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αφήνοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής στα πρόθυρα του λιμού.

Ο ακροδεξιός υπουργός επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις κατάπαυσης του πυρός είναι «άδικες και ανήθικες», καθώς θα επέστρεφαν μόνο ορισμένοι όμηροι και θα έθετε σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα με την απλευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνοι αυτοί «θα επέστρεφαν για να σκοτώσουν Εβραίους».

Πηγή: ΑΠΕ