Το Ισραήλ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα, για να αποτρέψει το Ιράν, εάν είχε αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σύσκεψη με τους επικεφαλής ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλεβί, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασιών για αναμενόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του Χεζμπολάχ.

Η εκτίμηση ότι το Ιράν είναι πιθανό να επιτεθεί στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες έρχεται μετά τις διαδοχικές δολοφονίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα: του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατο του Χανίγια και ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα.

Το Ισραήλ δεν ξέρει τι να περιμένει από το Ιράν και τους συμμάχους του, αναφέρουν δημοσιεύματα, και έτσι συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε μια αναμενόμενη επίθεση ή να την αποτρέψει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως μέτρο αποτροπής, όπως ανέφερε το Ynet, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρεπόταν μόνο αν το Ισραήλ λάμβανε συγκεκριμένες πληροφορίες που θα επιβεβαίωναν ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να εξαπολύσει δική της επίθεση.

Η Ιερουσαλήμ θα χρειαζόταν τις δικές της πληροφορίες σχετικά με το θέμα, οι οποίες θα ταυτίζονταν με τις αμερικανικές. Ακόμα όμως και αν ταυτιστούν, μπορεί να επιλέξει να αποφύγει την οδό του προληπτικού χτυπήματος.

Επίθεση κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων 24-48 ωρών περιμένουν οι ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, όπως αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές.

Ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. O ίδιος είπε στους αξιωματούχους της G7 ότι η πίεση προς την Τεχεράνη να περιορίσει την επίθεσή της είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο περιφερειακός πόλεμος.

«Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της ιρανικής επίθεσης», προσθέτει το Axios, εκτιμώντας πάντως πως θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.