Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου βρίσκει φαινομενικά κερδισμένο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς άφησε έξω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ουκρανία.

Φαινομενικά λοιπόν, το Κίεβο βγήκε χαμένο, καθώς οι σύμμαχοί του διαπραγματεύτηκαν με τον εισβολέα, λίγο καιρό μετά τις εκκλήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποστολή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα του.

Η πραγματικότητα όμως, ενδεχομένως είναι διαφορετική. Το Κίεβο το τελευταίο χρονικό διάστημα, έλαβε το «πράσινο φως» από τη Δύση για την αποστολή νέου πακέτου χρημάτων -κυρίως υπό τη μορφή δανείων αυτή τη φορά-, αλλά και όπλων.

Μάλιστα, η Ουκρανία έλαβε F-16, κάτι που αποτελεί ηχηρή κίνηση από πλευράς Δύσης, καθώς ενόχλησε έντονα τη Ρωσία, που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε στο πεδίο της μάχης και λόγω της αεροπορικής υπεροχής που δεν έβρισε αξιοσημείωτη αντίσταση.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανταλλαγή κρατουμένων ανοίγει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και αναδεικνύει σε κρίσιμο παίκτη την Τουρκία στο ρωσο-ουκρανικό, καθώς η Άγκυρα διατηρεί άριστες σχέσεις και με τις δύο πλευρές.

Επιπλέον, η ανταλλαγή πιστώνεται ως επιτυχία του Πούτιν, «χρυσώνοντας το χάπι» στον Ρώσο πρόεδρο που ενοχλήθηκε έντονα από τη νέα βοήθεια που στάλθηκε στην Ουκρανία, αφού αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Χτυπήματα υπό τη σκιά της ανταλλαγής

Η ανταλλαγή φέρεται να βοήθησε επιχειρησιακά την Ουκρανία, αφού όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε αυτό το γεγονός και απομακρύνθηκαν από το πεδίο της μάχης.

Δημοσίευμα του Independent έγραψε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε μεγάλη αεροπορική επίθεση στην Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τοπικούς αξιωματούχους διορισμένους από τη Ρωσία να δηλώνουν ότι η επίθεση προκάλεσε εκκενώσεις.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης δήλωσε ότι στη «μαζική» επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και πύραυλοι ATACMS και ότι τα συντρίμμια από την αναχαίτιση τους έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές.

Η επίθεση αυτή έρχεται την ώρα που η Τουρκία δρομολόγησε ένα νεότευκτο ανθυποβρυχιακό πολεμικό πλοίο που πρόκειται να παραδοθεί στην Ουκρανία. Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska, παρακολούθησε την εκδήλωση για την καθέλκυση του Hetman Ivan Vyhovskyi.

Νωρίτερα, η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των πολυαναμενόμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16, σε μια στιγμή ορόσημο για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, καθώς προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ταλαιπωρημένη της πολεμική αεροπορία.

Τα μαχητικά αεροσκάφη, που κατασκευάστηκαν από τη Lockheed Martin, βρίσκονταν στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό λόγω της καταστροφικής τους δύναμης και της παγκόσμιας διαθεσιμότητάς τους. Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο των 20 χιλιοστών και μπορούν να μεταφέρουν βόμβες, ρουκέτες και πυραύλους.