Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθοριστικής σημασίας θέμα για την Τουρκία, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Γκιούλ είπε ακόμη ότι η εικόνα που έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Τουρκία άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. το 2005 αλλά οι συνομιλίες έχουν καταστεί δύσκολες κυρίως από τη μη αναγνώριση της Άγκυρας από την Κύπρο.

Η ΕΕ είναι διχασμένη όσον αφορά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, με τη Γαλλία να προβάλλει την ισχυρότερη αντίθεσή στην τουρκική ένταξη.

Ο Σαρκοζί μεταβαίνει στην Τουρκία στα τέλη Φεβρουαρίου για να αποσπάσει στήριξη για την ατζέντα του για τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά την επίσκεψή αυτή.

Ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε στην προεκλογική του εκστρατεία το 2007 να ταχθεί κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας επικαλούμενος πολιτισμικές διαφορές και επιφυλάξεις για την πολιτική συνοχή της ΕΕ.