Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποδέχεται την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ, αλλά τον διατηρεί επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η παραίτηση του Ατάλ έγινε δεκτή σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου, από τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά την επικράτηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για ορισμένο χρονικό διάστημα και θα έχει περιορισμένες εξουσίες για τη διαχείριση των «τρεχουσών υποθέσεων», ιδίως κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα « Le Point».

Με την αποδοχή της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ εξασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος της, ενώ οι 17 υπουργοί της, που έχουν εκλεγεί βουλευτές, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα και θα μπορέσουν να λάβουν μέρος μεθαύριο, Πέμπτη, στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ρητά ότι ένας βουλευτής που γίνεται υπουργός οφείλει να παραδίδει τη βουλευτική του έδρα.