Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών αναμένεται ότι θα καταγράψουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2011 σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ωστόσο, για την Αλβανία, η οποία, το 2010, σημείωσε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας έναντι των υπολοίπων χωρών της περιοχής οι οιωνοί δεν είναι και τόσο καλοί, λόγω μιας ενδεχόμενης αρνητικής εξέλιξης στην ελληνική οικονομία.

Κι’ αυτό γιατί σύμφωνα με την ΕΤΑΑ η πλειοψηφία των μεταναστευτικών εμβασμάτων εισέρχεται στην Αλβανία, από μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο, υπογραμμίζεται ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειοδοτικών συμφωνιών που έχουν συνάψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη λήψη οικονομικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το Μαυροβούνιο κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την παγκόσμια οικονομική κρίση και λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ενταξιακή του προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.