Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και έχοντας στο κεφάλι του ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Ντόναλντ Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 το Σάββατο 14/7 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Ο 78χρονoς πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούσε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, την τελευταία πριν την έναρξη τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά το οποίο θα επικυρωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εν νέου υποψήφιος όταν τον διέκοψαν τέσσερις πυροβολισμοί και σήμανε συναγερμός.

Άμεσως ο Τραμπ έβαλε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που ακουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω». Ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός.

Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν.

Ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί, οι παρευρισκόμενοι έπεσαν στο έδαφος και άλλοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή οπλισμένοι.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ακούστηκε ένας τελευταίος.

«Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου» φώναζε ο Τραμπ

Τραμπ

Αφού αντάλλαξαν γρήγορα εντολές, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας βοήθησαν τον Τραμπ να σηκωθεί. «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», τους είπε ενώ εκείνοι δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Με αίματα στο πρόσωπο ο πρώην πρόεδρος ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει», οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν.

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και τον μπήκε σε ένα τεράστιο, μαύρο SUV.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό στις 20:42, όταν έγραψε στο Truth Social «χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αυτί».

«Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του το οποίο τον μετέφερε στο Νιού Τζέρσι.

Η προεκλογική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αύριο.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική»

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 18:50.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική», τόνισε ο Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ όπου βρισκόταν για το Σαββατοκύριακο.

Λίγο πριν τις 22:30 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τραμπ και ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.

«Ήταν απόπειρα δολοφονίας» λέει το FBI και «δείχνει» τον 20χρονο

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ταυτοποιήθηκε από το FBI ως ο «Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα) το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν «απόπειρα δολοφονίας» εις βάρος του Τραμπ.

Η Μυστική Αστυνομία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη της.

Εικόνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δείχνουν το πτώμα του δράστη να κείτεται σε μια επικλινή στέγη χαμηλού κτιρίου από όπου πιστεύεται ότι πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη πριν την επίθεση και ότι ενημέρωσαν την αστυνομία του Μπάτλερ, η οποία επεσήμανε ότι «απάντησε σε κάποιον αριθμό αναφορών για ύποπτη δραστηριότητα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR15.

Ένας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, επεσήμανε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα είναι ενήλικες άνδρες.

Τον πυροβόλησε από περίπου 130 μέτρα

Ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε από τις Αρχές κατάφερε πριν αφήσει την τελευταία του πνοή να πυροβολήσει κατά ριπάς εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο από μια στέγη μόλις 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του, σύμφωνα με το χάρτη που παρουσιάζει το CNBC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.