Ένας 20χρονος, ο Τόμας Μάθιου Κρουκς επιβεβαιώθηκε από το FBI πως είναι ο δράστης της επίθεσης δολοφονίας κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο 13/7 στην Πενσιλβάνια.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο 20χρονος, Τόμας Μάθιου Κρουκς, φέρεται πως είναι ρεπουμπλικάνος ενώ νωρίτερα είχε μεταδοθεί πως φορούσε μπλούζα που σχετίζεται με ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ακροδεξιάς κάτι που τελικά δεν ήταν αληθές.

«Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια», επεσήμανε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC και CBS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Ο 20χρονος που πυροβόλησε από οροφή κτιρίου στοχεύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ και αμέσως μετά την επίθεση έπεσε νεκρός από τα πυρά πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών.

Η ταυτότητα του 20χρονου δράστη επιβεβαιώθηκε και μέσω DNA.

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Πυροβόλησε με τουφέκι από οροφή κτιρίου 125 μέτρα μακριά από εξέδρα

Το όνομα του 20χρονο δόθηκε στη δημοσιότητα αρχικά από τη New York Post που επικαλούμενη πηγές, επισημαίνει πως έχει καταγωγή από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, πραγματοποίησε την επίθεση κατά του Τραμπ με τουφέκι τύπου AR από στέγη εργοστασίου σε απόσταση περίπου 125 μέτρων από τη σκηνή.

Λίγη ώρα αργότερα το όνομά του επιβεβαίωσε το FBI.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αναγνωρισμένο κίνητρο» δήλωσε ο αξιωματικός του FBI Κέβιν Ρόακ πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι ο πυροβολισμός ήταν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ.

Ο αξιωματικός είπε επίσης ότι ο άνδρας δεν είχε επάνω του ταυτότητα ενώ αντισυνταγματάρχης Τζορτζ Μπίβενς δήλωσε πως «φαίνεται ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα»

«Δεν θεωρούμε απολύτως δεδομένο ότι επρόκειτο για επίθεση μοναχικού λύκου», συμπλήρωσε.

Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ένας ελεύθερος σκοπευτής από την ασφάλεια του Τραμπ να πυροβολεί τη στιγμή που ακούστηκαν τα πυρά, προς το μέρος του φερόμενου ως δράστη.

Αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν έξω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική ομιλία, υποστηρίζει ότι είδε τον ένοπλο να ανεβαίνει σε μια στέγη και προσπάθησε να προειδοποιήσει την Αστυνομία.

Με αίματα έφυγε από την εξέδρα ο Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να σκύβει την ώρα που εκφωνούσε ομιλία, πιάνοντας το αυτί του. Γρήγορα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ περικυκλώθηκε από τους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας και έμεινε κάτω για περίπου ένα λεπτό περικυκλωμένος από τα σώματά τους.

Στη συνέχεια σηκώθηκε όρθιος έχοντας αίματα στο αυτί και σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, προτού τον συνοδεύσουν από την σκηνή σε ένα όχημα και στη συνέχεια απομακρυνθεί.

«Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα»

Παρευρισκόμενη στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί, επεσήμανε σε δηλώσει της στο NBC ότι μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στη σκηνή και φώναξαν «καθαρίστε δεξιά, καθαρίστε αριστερά». Είπαν «σηκώστε τον» και ο Τραμπ φώναζε: «Πρέπει πρώτα να βάλω τα παπούτσια μου».

Στην ερώτηση τι πέρασε από το μυαλό της όταν άκουσε για πρώτη φορά τους κρότους που φαίνεται να ήταν πυροβολισμοί, η γυναίκα απάντησε: «Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα».

Παράλληλα είπε ότι είδε κάποιον στο πλήθος πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ με αίμα στο πουκάμισό του. «Φορούσε ένα λευκό πουκάμισο… μπορούσατε να δείτε ότι ήταν δίπλα σε κάποιον που πρέπει να αιμορραγούσε έντονα. Αυτή ήταν η πρώτη μου ένδειξη ότι κάποιος πραγματικά πυροβολήθηκε» δήλωσε κλείνοντας η γυναίκα.