Χωρίς να κάνει δηλώσεις, αναχώρησε για τη Γενεύη ο Δημήτρης Χριστόφιας, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Κύπριος πρόεδρος προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, με συνέπεια σε αρχές και επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, για να υπηρετηθεί ο πάγιος στόχος, που είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια στάση και την ίδια συνέπεια στη βάση λύσης, ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη προόδου και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

Τον πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο σύμβουλός του Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ χαρακτηρίζει τη συνάντηση στη Γενεύη ως «μια αυθεντική ευκαιρία για συμβιβασμό». Πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε μέχρι στιγμής, εκτιμά.

Σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να βοηθήσει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα και καλεί τους Κυπρίους να μην κλοτσήσουν τη δέσμευση αυτή «με τρόπο που να διακινδυνεύσετε την απόσυρσή της».