Για συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο «Χ».

«Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί από το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς».

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Χαμάς δεν έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου.

Μεταπολεμική κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων πρότεινε η Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς πρότεινε τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε μέλος του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κινήματος, που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση με εθνικές αρμοδιότητες, για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τον πόλεμο», ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο Χοσάμ Μπαντράν σε ανακοίνωση με θέμα τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα και το Κάιρο μέσω μεσολαβητών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση, στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά», πρόσθεσε ο Μπαντράν.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) -χωρίς να κατονομάζεται- ότι η πρόταση για την κυβέρνηση από ανεξάρτητες προσωπικότητες παρουσιάστηκε «από κοινού με τους μεσολαβητές».

Η κυβέρνηση αυτή θα διαχειρίζεται «τις υποθέσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κατά την πρώτη μεταπολεμική φάση και θα χαράξει τον δρόμο για εκλογές».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε από την πλευρά του πως με συμφωνία ή χωρίς θα συνεχίσει τον πόλεμο «ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι» που έχουν οριστεί, δηλ. η εξάλειψη της Χαμάς και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.