Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα «υποκύψει στις σειρήνες της ηττοπάθειας», λέγοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα τελειώσει όταν «επιτευχθούν» όλοι οι στόχοι.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να «εξαλείψει» τη Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, σε μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ισοπεδώσει το έδαφος αυτό. Ο πόλεμος εκεί πυροδοτήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 1.195 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Δεν θα τελειώσει ο πόλεμος μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας

Το Ισραήλ επίσης επιδιώκει να απελευθερώσει τους ομήρους: από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 116 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων οι 42 θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.

Αντιδρώντας σε δηλώσεις – αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται – που δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, οι οποίες άφησαν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να έχει επιτύχει τους στόχους του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι αυτό «δεν θα συμβεί».

«Δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες της ηττοπάθειας», δήλωσε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν το Ισραήλ έχει επιτύχει όλους τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων», πρόσθεσε.

Χθες Δευτέρα, ανέφερε ότι πλησιάζει «το τέλος της φάσης εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς».

Από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, 319 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

37.925 Νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιχειρήσεις σε περιοχές που είχε αναφέρει ότι ήλεγχε, ιδίως στη βόρεια Γάζα.

Στην νότια Λωρίδα της Γάζας, νέες εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν χθες σε περιοχές της Χαν Γιουνίς και της Ράφα. Στην τελευταία αυτή πόλη, ο στρατός ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις 7 Μαΐου, και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως το τελικό στάδιο του πολέμου ενάντια στο ισλαμιστικό κίνημα.

«Ακούσαμε τους Ισραηλινούς να μιλάνε για σημαντική μείωση στις επιχειρήσεις τους (…) Αυτό μένει να το δούμε», δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 37.925 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα

Πηγή: ΑΠΕ