Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να κατευνάσει τους Ευρωπαίους αγρότες αποφάσισε να επιβάλει νέους δασμούς στα αυγά και τη ζάχαρη της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο παραμένει βασικός ανταγωνιστής στον αγροτικό τομέα, παρά τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί δασμοί ύψους 89 ευρώ ανά τόνο ουκρανικής βρώμης, ενώ αναμένεται για τα αυγά και τη ζάχαρη της Ουκρανίας, με αναλυτές να θεωρούν ότι θα διαρκέσουν έως τα μισά του 2025.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις δυνατότητες της Ουκρανίας στον αγροτικό τομέα, ειδικά αν ενταχθεί στην ΕΕ μετά τον πόλεμο.

«Είναι ένας φοβερός γεωργικός παίκτης. Εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική ενώ διεξάγει πόλεμο. Δεν έχει επιδοτήσεις αλλά χρόνιες υποεπενδύσεις και χρόνια διαφθορά. Φανταστείτε όταν σταματήσει ο πόλεμος και πάρει επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Γκροζουμπίνσκι, συγγραφέας και διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας ExplainTrade.

Επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, μετά από κινητοποίηση των Ευρωπαίων αγροτών

Ο Taras Kachka, εμπορικός αντιπρόσωπος της Ουκρανίας, δήλωσε στους FT ότι οι δασμοί που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, θα ανέρχονται σε 419 ευρώ ανά τόνο λευκής ζάχαρης και 339 ευρώ ανά τόνο ακατέργαστης ζάχαρης, ενώ τα αυγά θα κοστίζουν επιπλέον 30 λεπτά ανά κιλό.

Υπενθυμίζεται, πως οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις ουκρανικές εισαγωγές τροφίμων τον Ιούνιο του 2022, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Εντούτοις, οι αγρότες από Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και άλλες χώρες διαμαρτυρήθηκαν ότι η πληθώρα των ουκρανικών εισαγωγών τους τιμολογούσε εκτός αγοράς. Οι χώρες αυτές επέβαλαν μονομερώς εμπάργκο σε πολλά προϊόντα, επιτρέποντας την είσοδό τους μόνο για περαιτέρω διαμετακόμιση, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.