Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια υψώνεται η πρώτη σημαία του ουράνιου τόξου, στο πλαίσιο εορτασμού για την Ημέρα Ελευθερίας των Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, Gilbert Baker, το πλήθος αναγνώρισε αμέσως τη σημασία της σημαίας και την υιοθέτησε: «Με άφησε άναυδο το ότι οι άνθρωποι την κατάλαβαν αμέσως, σαν κεραυνός εν αιθρία, ότι αυτή ήταν η σημαία τους», είπε αργότερα. «Ανήκε σε όλους μας». Η σημαία αυτή έγινε το σύμβολο υπερηφάνειας και απελευθέρωσης της LGBTQ+ κοινότητας.

Ο Gilbert, ντραγκ κουίν και σχεδιαστής ρούχων, γνώρισε τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Harvey Milk το 1974. Μετά την ιστορική εκλογή του Milk στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το 1977, ο Milk ανέθεσε στον Gilbert να δημιουργήσει ένα νέο σύμβολο υπερηφάνειας για την LGBT κοινότητα της πόλης. Ο Gilbert αποφάσισε να φτιάξει μια σημαία ουράνιου τόξου, όπου κάθε χρώμα είχε μια συγκεκριμένη σημασία:

  • ροζ για τη σεξουαλικότητα,
  • κόκκινο για τη ζωή,
  • πορτοκαλί για τη θεραπεία,
  • κίτρινο για το φως του ήλιου,
  • πράσινο για τη φύση,
  • τιρκουάζ για την τέχνη και τη μαγεία,
  • indigo για την αρμονία και
  • βιολετί για το πνεύμα.

Μαζί με μια ομάδα που περιλάμβανε τους ακτιβιστές Lynn Segerblom και James McNamara, ο Gilbert έφτιαξε την πρώτη σημαία υπερηφάνειας στην ταράτσα ενός κέντρου της LGBT κοινότητας, χρησιμοποιώντας μεγάλους σκουπιδοτενεκέδες για να βάψει τις ρίγες.

Η σημαία βρήκε αμέσως απήχηση στην γκέι κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και άρχισε η μαζική παραγωγή της. Ελλείψεις σε υφάσματα και άλλα προβλήματα οδήγησαν στην αφαίρεση του ροζ και του τιρκουάζ και την αντικατάσταση του indigo με ένα απλό μπλε. Αυτή η ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της αρχικής σημαίας του Baker είναι τώρα το σύμβολο υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ακτιβιστές έχουν δημιουργήσει και αρκετές παραλλαγές, καθεμία με τα δικά της χρώματα και συμβολισμούς, για να γιορτάσουν ολόκληρο το φάσμα της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου.

«Η δουλειά μας ως γκέι άτομα ήταν να βγούμε στο φως, να γίνουμε ορατοί, να ζούμε με την αλήθεια», είπε αργότερα ο Baker. «Μια σημαία ταίριαζε πραγματικά σε αυτή την αποστολή, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να δηλώσεις την ορατότητά σου ή να πεις: “Αυτός είμαι!”».

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1678: Η Ενετή μαθηματικός, Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας – Διρού.

1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37 μέτρα.

1936: Η Εθνική Ελλάδας στο Μπάσκετ Ανδρών δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας της. Αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, από την οποία ηττάται με 49-12.

1950: Βορειοκορεατικά στρατεύματα διασχίζουν τον 38ο παράλληλο, δίνοντας την αφορμή για την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.

1978: Η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο.

1978: Η Αργεντινή νικά 3-1 την Ολλανδία στο Μπουένος Άιρες και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της ιστορίας της και 11ο από την καθιέρωση του θεσμού. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στην παράταση (Κέμπες 38′, 105′, Μπερτόνι 115′ – Νανίνγκα 82′).

1982: Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον Ελληνικό Στρατό. Επιτρέπεται πλέον στους νεοσύλλεκτους να έχουν μαλλιά μέχρι 4 εκατοστά.

1987: Ο 27χρονος φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, Παναγιώτης Φραντζής, ομολογεί σκότωσε τη γυναίκα του, Ζωή, σε ηλικία 18 ετών. Όπως είπε, τεμάχισε το πτώμα της σε 16 κομμάτια και τα πέταξε σε κάδο απορριμάτων στα Κάτω Πατήσια. Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στα ποινικά χρονικά της Ελλάδας.

1988: Η Ολλανδία νικά 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και κατακτά το 8ο Κύπελλο Ευρώπης. Ο τελικός θα μείνει στην ιστορία για το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο φαν Μπάστεν (32′), με τον Ρουντ Γκούλιτ να ανοίγει το σκορ (54′).

1991: Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία αποτελεί πια παρελθόν, καθώς η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1998: Κυκλοφορούν στην αγορά τα Windows 98 της Microsoft.

2004: Με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα, η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών κερδίζει με 1-0 τη Γαλλία στα προημιτελικά του Euro 2004 και προκρίνεται στον ημιτελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Τσεχία.

Μάικλ Τζάκσον

2009: Ο «βασιλιάς της ποπ», Μάικλ Τζάκσον, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 50 ετών. Η είδηση του θανάτου του κάνει τον γύρο όλου του κόσμου, συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη και βυθίζει στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του. 

Η υγεία του αστέρα της μουσικής τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα. Ο θάνατος του αποδίδεται σε οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Το Νοέμβριο του 2011 ο προσωπικός γιατρός του, Κόνραντ Μάρει, θα καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

2009: Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

2020: Το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζει επίσημα το λιβανέζικο πολιτικό κόμμα Χεζμπολάχ και την παραστρατιωτική του πτέρυγα ως τρομοκρατική οργάνωση.

2020: Η FIFA ανακοινώνει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 θα φιλοξενηθεί από κοινού από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

2020: Η Λίβερπουλ αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια της Premier League και κατακτά τον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία κατηγορία από τη σεζόν 1989-90, αφού η αντίπαλος Μάντσεστερ Σίτι αποτυγχάνει να κερδίσει την Τσέλσι με 2-1 στο Στάμφορντ Μπριτζ

Γεννήσεις

1852 – Αντόνι Γκαουντί, Ισπανός αρχιτέκτονας

1903 – Τζορτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας

1982 – Πάολα Φωκά (κατά κόσμον Παγώνα Καραμήτσιου), Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1984 – Μισέλ Φουκό, Γάλλος φιλόσοφος

1997 – Ζακ-Ιβ Κουστό, Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής

2009 – Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής

2009 – Φάρα Φόσετ, Αμερικανίδα ηθοποιός