Η Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους πυραύλους Patriot κατέστρεψε ένα πολύτιμο ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Α-50, με αξιωματικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να κάνει λόγο για ιστορική στιγμή.

«Στα 22 χρόνια καριέρας μου πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο… Είναι απίστευτο τι μπορεί να καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε στο Business Insider η συνταγματάρχης Rosanna Clemente.

Η κατάρριψη σημειώθηκε τον Ιανουάριο με το σύστημα αεράμυνας που έστειλε το Βερολίνο, ενώ στόχος ήταν το κατασκοπευτικό σκάφος A-50, που παράγεται από την Beriev και λειτουργεί ως κινητό κέντρο διοίκησης, κατευθύνοντας τις επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος A-50 που παράγει η Beriev

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περίπου οκτώ ώρες και αποτελεί «βασικό παράγοντα για τις ρωσικές επιχειρήσεις πάνω από την Ουκρανία, παρέχοντας από αέρος έγκαιρη προειδοποίηση για απειλές, καθώς και λειτουργικότητα διοίκησης και ελέγχου».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι μόνο πέντε λειτουργικά A-50 φέρεται να διαθέτει η Ρωσία, ενώ φέρεται να επισκευάζει ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος που χτυπήθηκε από ουκρανικά πυρά.

Πύραυλος Patriot

Σχολιάζοντας το ουκρανικό επίτευγμα η Rosanna Clemente σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή δείχνει πως η Ουκρανία μπορεί να πλήξει ακόμη τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της αεράμυνας που το Κίεβο αντιμετωπίζει πρόβλημα από την πρώτη στιγμή του πολέμου.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πρόσφατα και ένα δεύτερο A-50, ενώ τον Μάρτιο προσπάθησε να βομβαρδίσει εργοστάσιο της Beriev που επισκευάζει και αναβαθμίζει το συγκεκριμένο τύπο του κατασκοπευτικού αεροπλάνου.