Η Ουκρανία έλαβε άδεια από τη Δύση να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που μπορεί να αλλάξει σιγά-σιγά τη ροή του πολέμου, που είναι σε εξέλιξη από το 2022.

Τα «θαυματουργά όπλα» της -όπως τα ονομάζουν αναλυτές- μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο μέτωπο στο Χάρκοβο και μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στόχος είναι να χτυπηθούν ρωσικά στρατεύματα που θα περάσουν τα σύνορα, για να επιτεθούν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ απαγορεύεται περαιτέρω χρήση τους.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Ουκρανία έπρεπε να πολεμήσει τους Ρώσους με το ένα χέρι δεμένο πισθάγκωνα», ανέφερε ο αναλυτής και πρώην στρατιωτικός, Hamish de Bretton-Gordon, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Business Insider. «Επιτέλους, όμως, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Από τώρα και στο εξής, με τις άδειες που χορηγούνται από διάφορες δυτικές χώρες, αλλά κυρίως τις ΗΠΑ, η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει στόχους πολύ βαθύτερα στη Ρωσία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Το Κίεβο έδινε μια άνιση μάχη… Έβλεπε τη Ρωσία να συγκεντρώνει στρατεύματα πέρα από τα σύνορά της, χωρίς να μπορεί να τα χτυπήσει», είπε και σημείωσε ότι «η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει υπέρ της Ουκρανίας. Παράδειγμα το Χάρκοβο, που μπήκε “φρένο” στη ρωσική προέλαση».

Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα η Δύση παραμένει επιφυλακτική για περαιτέρω χτυπήματα μέσα στη Ρωσία, γιατί πιστεύει πως οι Ουκρανοί θα θελήσουν να κάνουν επίδειξη ισχύος στον Πούτιν.