Ο στρατός της Ρωσίας σημειώνει πλέον επιτυχίες στο μέτωπο της Ουκρανίας και μια από αυτές είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος, σε βαθμό που θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των ακριβών αμερικανικών όπλων ακριβείας.
Χαρακτηριστικά, τα βλήματα πυροβολικού Excalibur των 155 χιλιοστών με καθοδήγηση GPS είχαν ποσοστό αποτελεσματικότητας 70%, όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως έξι εβδομάδες αργότερα το ποσοστό έπεσε θεαματικά και συγκεκριμένα στο 6%.
Οι ρώσοι στρατιώτες, λοιπόν, με ελάχιστα φθηνά μέσα μπόρεσαν να ξεγελάσουν τα GPS, να υποκλέψουν πληροφορίες και να μπλοκάρουν ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν παρόμοιες τακτικές, αλλά με αρκετά μικρότερη επιτυχία για έναν μόνο λόγο. Ο ρωσικός στρατός δεν βασίζεται στο δόγμα της άριστης ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων του, οπότε δεν παράγει μαζικά αντίστοιχα όπλα. Ο ουκρανικός, όμως, βασίζεται στα αμερικανικά όπλα, τα οποία στηρίζονται σε αυτό το δόγμα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
«Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να αλλάξει»
Αναλυτές μίλησαν στην ιστοσελίδα Business Insider και όλοι συμφώνησαν στο γεγονός πως χρειάζεται να αλλάξει δόγμα ο αμερικανικός στρατός ή τουλάχιστον να αναβαθμιστεί, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τις προκλήσεις του μέλλοντος στο πεδίο της μάχης.
«Η ικανότητα των πιο ακριβών όπλων των ΗΠΑ τίθεται υπό αμφισβήτηση», είπε ο Thomas Withington, ειδικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, συνεργάτης του Royal United Services Institute.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς όπλα δεκάδων ή χιλιάδων δολαρίων μπορούν να αποκρούσουν ή να νικήσουν όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία χρειάστηκαν χρόνια παραγωγής.
«Χάνεται η εμπιστοσύνη» (σ.σ. ειδικά από τους στρατιώτες), είπε και πρόσθεσε πως «αν παραδείγματος χάριν οι HIMARS χάνουν εύκολα τον στόχο λόγω παρεμβολής, τότε γιατί κάποιος να θελήσει να τους αποκτήσει; Αυτό δεν είναι πλήγμα μόνο στην αμυντική βιομηχανία, αλλά και κακό για τον στρατό, που θεωρεί ότι διαθέτει αδύναμα όπλα, άρα είναι ανυπεράσπιστος κι ας μην ισχύει στην πραγματικότητα».