Σε εφετείο της Ιταλίας επέστρεψε σήμερα η Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ στην προσπάθειά της να ανατρέψει την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση, στην τελευταία αυτή εξέλιξη στην υπόθεση δολοφονίας της Βρετανίδας συγκάτοικού της Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007.

«Ελπίζω να καθαρίσω το όνομά μου μια και καλή από τις ψευδείς κατηγορίες εις βάρος μου», έγραψε αυτή την εβδομάδα η Νοξ στο X.

Κρατώντας από το χέρι τον σύζυγό της Κρίστοφερ Ρόμπινσον, η 36χρονη Νοξ δεν έκανε κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία κατά την άφιξή της στο δικαστήριο.

Η ακροαματική συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 10:50 (ώρα Ελλάδας) και αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η ετυμηγορία.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε το 2015 καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Νοξ για τη δολοφονία της Κέρτσερ στην Περούτζια ολοκληρώνοντας έτσι ένα δικαστικό δράμα που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η Νοξ κρίθηκε δύο φορές ένοχη.

Η άγρια δολοφονία της 21χρονης Κέρτσερ και οι αλεπάλληλες δίκες έδωσαν τροφή στον ταμπλόιντ Τύπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αποτέλεσαν έμπνευση για βιβλία και ταινίες.

Η Νοξ, η οποία πέρασε τέσσερα χρόνια σε φυλακή της Ιταλίας, και τελικώς απαλλάχτηκε από την κατηγορία του φόνου μαζί με τον Ιταλό πρώην σύντροφό της Ραφαέλε Σολετσίτο, αντιμετωπίζει τώρα νέα δίκη σχετικά με την καταδικαστική απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στην Νοξ είχε επιβληθεί τριετής ποινή φυλάκισης για ψευδή εμπλοκή του Κονγκολέζου ιδιοκτήτη μπαρ, Πάτρικ Λουμούμπα, στη δολοφονία της Κέρτσερ.

Η ποινή δεν είχε πρακτικά κάποιον αντίκτυπο, καθώς η Νοξ είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Ο Λουμούμπα κρατήθηκε για δύο εβδομάδες το 2007 προτού αφεθεί ελεύθερος.

Η Νοξ είχε πει ότι τον κατονόμασε έπειτα από πιέσεις που της άσκησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της.

«Όταν η Αμάντα κατηγόρησε τον Πάτρικ, εκείνος έγινε γνωστός παντού ως το τέρας της Περούτζια», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του Λουμούμπα, ο Κάρλο Πατσέλι, προσθέτοντας ότι το Εφετείο πρέπει σήμερα να επικυρώσει την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Νοξ. Ο ίδιος ο Λουμούμπα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Νοξ δεν είχε λάβει επαρκή νομική εκπροσώπηση ή επαγγελματία διερμηνέα κατά την ανάκρισή της, λέγοντας ότι η μεταχείρισή της «έθεσε σε κίνδυνο το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας στο σύνολό της» και διέταξε νέα δίκη για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Ο Ρούντι Γκέντε από την Ακτή Ελεφαντοστού καταδικάστηκε σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία της Κέρτσερ σε μια απόφαση που ανέφερε ότι είχε δράσει μαζί με μη κατονομαζόμενους συνεργούς. Το 2021 αποφυλακίστηκε πρόωρα.

Πηγή:ΑΠΕ