Απελευθερώθηκε έπειτα από δυο χρόνια κράτησης από τις ρωσικές δυνάμεις η 24χρονη ουκρανή αστυνομικός, Mariana Checheliuk, η οποία υποστηρίζει ότι την περίοδο που ήταν αιχμάλωτη πολέμου «ξυλοκοπήθηκε, κακοποίηθηκε και δεν της έδιναν φαγητό».

Η αστυνομικός είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2022 μαζί με την αδελφή της, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Άζοφσταλ.

Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε με δάκρυα στα μάτια η Checheliuk ήταν η μητέρα της στην οποία ακούγεται να λέει: «Σε ευχαριστώ, μαμά, σε ευχαριστώ που με περιμένατε για δύο χρόνια και δεν με εγκαταλείψατε».

Οι συγγενείς της αστυνομικού καταγγέλλουν σωρεία κακοποιήσεων και επιβαρυμένη υγεία κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της.

«Έχασε πολλά κιλά, το ανοσοποιητικό της εξασθένησε, τα μαλλιά της άρχισαν να πέφτουν, είχε αμηνόρροια και βρογχίτιδα», είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο η μητέρα της, επικαλούμενη επιστολές που της είχε στείλει η κόρη της.

Στις συγκεκριμένες επιστολές η Checheliuk ανέφερε πως της στερούσαν το φαγητό και την ξυλοκοπούσαν.

Μετά τη σύλληψή τους οι δυο αδελφές χωρίστηκαν, με την αστυνομικό να μεταφέρεται αρχικά στο Ντόνετσκ και στη συνέχεια στην Ολενίβκα, την Ταγκανρόγκ και τη Μαριούπολη, έως ότου οι Ρώσοι ενημερωθούν ότι πρόκειται για αξιωματικό.

Παράλληλα, η μητέρα της υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να πείσουν την κόρη της να λιποτακτήσει, με τη Mariana να αρνείται πεισματικά.

Σε ένα άλλο βίντεο η 24χρονη αστυνομικός φαίνεται να απαγγέλλει το ποίημα που έγραψε για τη μητέρα της αναφέροντας: «Ήθελα να σου πω τι πέρασα εκεί, ότι ήθελα να βάλω τέλος στη ζωή μου, ότι έτρεμα από τον φόβο, πώς άντεξα τον πόνο και την αγωνία, πώς κάθε χτύπημα και κραυγή με έκανε να ξεχνάω το όνομά μου. Δεν έχω λέξεις να περιγράψω τι πέρασα, δεν έχω πίστη ότι θα γλιτώσω, δεν έχω τη δύναμη να αντέξω την κακοποίηση».