Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ομόλογός του από το Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Γιασίμ ανέστειλαν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες με στόχο την εξομάλυνση της πολιτικής κρίσης στο Λίβανο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναχώρησαν από τη Βηρυτό πολύ νωρίς το πρωί με προορισμό τις χώρες τους για νέες διαβουλεύσεις.

Οι δύο υπουργοί, που είχαν διήμερες επαφές με τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις του Λιβάνου, διατύπωσαν τις ιδέες τους που βασίζονταν σε προηγούμενη συρο-σαουδαραβική πρωτοβουλία με σκοπό την εκτόνωση των πολιτικών εντάσεων στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ-Χαρίρι εξαιτίας διαφωνίας για το κατηγορητήριο του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο, το οποίο αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στην Χεζμπολάχ για το ρόλο της στην δολοφονία το 2005 του Ραφίκ αλ-Χαρίρι.

Οι δύο υπουργοί είχαν ξεχωριστές συνομιλίες με λιβανέζους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και τετράωρης συνάντησης με τον Σάαντ Χαρίρι και τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χάσαν Νασράλα.

«Εξαιτίας ορισμένων επιφυλάξεων (στις προτάσεις) αποφάσισαν να διακόψουν τις προσπάθειές τους στο Λίβανο προς το παρόν και να αναχωρήσουν από την Βηρυτό για διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες τους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε σχόλιά του στην εφημερίδα Al-Akhbar ο Νταβούτογλου τόνισε πως η κατάσταση είναι τώρα «περισσότερο θετική» σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας, και πρόσθεσε πως υπάρχουν σημάδια μεγαλύτερης ευελιξίας.