Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από αρχαιοτάτων χρόνων φημίζονται ως η γιορτή της εκεχειρίας, αλλά φέτος στη Γαλλία θα πραγματοποιηθούν με δύο μεγάλους πολέμους σε εξέλιξη, αποκλεισμό κρατών και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που δικαίως χαρακτηρίζονται πρωτοφανή.

Στην τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου τουλάχιστον 45.000 Γάλλοι αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, συνοδευόμενοι από 18.000 στρατιώτες, drones και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, εικόνα που είναι αντίθετη με το «πνεύμα ειρήνης» της διοργάνωσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν πέρασε ειδικό νόμο για την επίταξη τουλάχιστον 7.000 αστυνομικών που ειδικεύονται σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Δημοσίευμα της S&P Global έγραψε ότι το Παρίσι θα λάβει και βοήθεια από το εξωτερικό, με την Πολωνία να στέλνει αδιευκρίνιστο αριθμό ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, στρατιωτικών, και αστυνομικών που δραστηριοποιούνται στον αντιτρομοκρατικό τομέα.

Επίσης, οι γαλλικές αρχές θα συνεργαστούν στενά με την Europol και θα έχουν τη συνδρομή 2.000 αστυνομικών από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, έγραψε το France 24.

Αστυνομία στο Παρίσι

«Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε ο διακεκριμένος Γάλλος κωπηλάτης και επικεφαλής της διοργάνωσης Tony Estanguet, με το BBC να προσθέτει ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και τη Γάζα εγείρουν ανησυχίες για τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα, ακόμη και για κυβερνοεπιθέσεις.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λοιπόν δεν θα παραπέμπουν σε τίποτα στις αρχαίες αξίες τους, αφού η αγνότητα της εκεχειρίας αποτελεί παρελθόν, με τα όπλα να παίρνουν τον πρώτο λόγο στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο.