Τις τελευταίες ημέρες «φλέγονται» τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με χαρακτηριστική περίπτωση το Κολούμπια, όπου φοιτητές διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα και συγκρούονται με αστυνομικούς.
Το αντιπολεμικό κίνημα που δημιουργείται από άκρη σε άκρη της χώρας παραπέμπει στο αντίστοιχο του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς νέοι κάνουν καταλήψεις σε χώρους των ιδρυμάτων, φορούν παλαιστινιακές μαντίλες, ενώ υπάρχουν αναφορές σε κοινόβια και κομμουνιστικές συλλογικότητες.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανάρτηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που περιοδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ακύρωσε συναυλία την τελευταία στιγμή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μένω δίπλα στο Κολούμπια και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την “κατάληψη” του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η “ανάκριση” της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών».
Σε άρθρο της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», όπου σκιαγραφείται το προφίλ των διαμαρτυρόμενων, τονίζεται ότι για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις περιλαμβάνεται σχεδόν όλη η ανθρωπογεωγραφία της χώρας, αφού συμμετέχουν λευκοί, νότιοι λευκοί, μαύροι, μουσουλμάνοι, άτομα της LGBT, ακόμη και Εβραίοι. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τους φοιτητές, ενώ οι τοπικές αρχές εκπέμπουν πολεμικό λόγο κατά των διαδηλώσεων, ο οποίος παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Ζητούν αίμα Εβραίων – Θέλουμε ελευθερία»
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου της Γάζας, ισχυριζόμενοι ότι οι φοιτητές ζητούν αίμα Εβραίων, δικαίωση της Χαμάς, αλλά και ισλαμιστικών οργανώσεων κατά της Αμερικής.
«Το Κογκρέσο δεν θα παραμείνει σιωπηλό, καθώς οι Εβραίοι φοιτητές αναμένεται να τρέχουν για τη ζωή τους και να μένουν σπίτι από τα μαθήματά τους, κρυμμένοι από το φόβο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.
Αντιθέτως, οι φοιτητές αναφέρουν ότι ζητούν ειρήνη στη Γάζα και να σταματήσουν αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, να στηρίζουν τα ισραηλινά κρατικά συμφέροντα, που θέλουν να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι θέλουν ελευθερία και ειδικά στην έκφραση, πιστεύοντας ότι όσοι διαφωνούν με το εκάστοτε επίσημο αφήγημα θεωρούνται αυτόματα εχθροί του κράτους.
«Σκεφτείτε ό,τι θέλετε για τον σκοπό, αλλά είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους να νοιάζονται για κάτι και να έχουν έναν σκοπό», είπε μια φοιτήτρια της Νομικής, σε έναν από τους καταυλισμούς που στήθηκαν σε χώρους πανεπιστημίων που είναι υπό κατάληψη.
Σε δίλημμα η κοινή γνώμη
Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική κοινωνία αντιμετώπισε διάφορα διχαστικά διλήμματα, όπως οι εξεγέρσεις για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.
«Νιώθω αποτροπιασμό. Αν χάσει το Ισραήλ, θα κερδίσει η Χαμάς. Πώς ζητούν κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε ένας Εβραίος φοιτητής του Κολούμπια, με μια μεσήλικη συμφοιτήτρια του να σημειώνει ότι «εδώ βλέπω μόνο παραβατικά στοιχεία, όχι φοιτητές. Ντρέπομαι για αυτά που ζούμε».
Από την πλευρά των διαδηλωτών, ένας Εβραίος φοιτητής, που φορούσε παλαιστινιακή μαντίλα, ανέφερε: «Αυτό δεν αφορά τους Εβραίους, αλλά τα εγκλήματα κατά αμάχων. Κανείς δεν είναι αντισημίτης, αλλά βολεύει να μας αποκαλούν». Επίσης, μια καθηγήτρια πανεπιστημίου είπε πως «επιτέλους οι φοιτητές κάνουν κάτι, για να είναι ελεύθεροι. Είναι ωραίο να βλέπεις νέους ανθρώπους να διεκδικούν το δίκιο τους».
Μέχρι στιγμής, κανένα επιχείρημα και από τις δύο πλευρές δεν έχει κερδίσει την αμερικανική κοινωνία, που παρακολουθεί «μουδιασμένη», με την εφημερίδα να γράφει ότι «δύο νεαροί από τον νότο σταμάτησαν και κοίταξαν εξαντλημένοι και αποτροπιασμένοι τους φοιτητές, που έστησαν σκηνές και ζητούσαν ειρήνη… Μια εβδομάδα νωρίτερα είχαν κάνει μαζί ηλιοθεραπεία στο ίδιο γκαζόν».