Για τη θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είναι μέχρι το 2028 μίλησε το πρωί της Δευτέρας 1/4 μετά τη σαρωτική νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας. Στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης ο οποίος τόνισε πως «ενισχύεται η πορεία του Ιμάμογλου για την ηγεσία του κόμματός του».
«Είναι γεγονός ότι το ΑΚP έχει χάσει χώρο, έχει χάσει περιοχές, έχει χάσει ψηφοφόρους πολλούς. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι κεμαλιστές συνολικά, έχουν κέρδη» σημείωσε ο κ. Λάβδας στο ΕΡΤNews ενώ έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές και παρότι έχουν μεγάλη σημασία, δεν μεταφράζονται κατά κανένα τρόπο άμεσα σε σύγκριση με το 2023.
«Αν βλέπαμε τους χάρτες 2023 – ’24 και συγκρίναμε μια πολιτική εκλογή κεντρικής εξουσίας, με μια αυτοδιοικητική, θα ήταν εντυπωσιακό, αλλά θα ήταν παραπλανητική η σύγκριση», πρόσθεσε.
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο όξυνσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής»
Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Συνδέσεις», Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο επισήμανε ότι «ο Ερντογάν έχει ακόμα θητεία μέχρι το 2028» και ότι το κεμαλικό κόμμα έχει πολύ εσωτερικές διαφωνίες, γεγονός που όπως είπε μας κάνει να πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ερντογάν και ο κύκλος του σε αυτή την εξέλιξη είναι ακόμα ανοιχτός. Υπάρχει πάντα ο πειρασμός, μιας μεγαλύτερης ισλαμοεθνικιστικής στροφής» σημείωσε ο κ. Λάβδας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας όξυνσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία ο Δημήτρης Καραϊτίδης, υποστήριξε ότι «μπορεί βεβαίως οι εκλογές να αφορούσαν την αυτοδιοίκηση, αλλά υπάρχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».
«Το αποτέλεσμα συνιστά μια εμφανή ήττα του Ερντογάν». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «οπωσδήποτε το κύρος του Ερντογάν έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα» που αποτυπώνει μια πραγματικότητα που δείχνει ότι το εκλογικό σώμα, έστω και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει μια δυσαρέσκεια» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Καραϊταίδης, αυτή η δυσαρέσκεια λοιπόν, είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά των κεμαλιστών και ιδίως από την πλευρά του κ. Ιμάμογλου, του οποίου η πορεία προς την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ασφαλώς ενισχύεται σημαντικά».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έλληνα διπλωμάτη, ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί στο διάστημα που απομένει ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές για να μεταστρέψει την κατάσταση και ενδεχομένως να το επιτύχει. «Το αποτέλεσμα δείχνει και μια κόπωση του εκλογικού σώματος και μια δυσφορία και για την οικονομική κατάσταση, πιθανότατα και για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε στην πιο έντονη ισλαμοεθνικιστική στροφή που «μπορεί να αποτελέσει διέξοδο γι’ αυτό το κύμα διαμαρτυρίας και εν μέρει να καλύψει κενά, τα οποία εμμέσως διαφαίνονται ότι έχει και στο πολιτικό πεδίο ο Ερντογάν».
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, γίνεται πλέον πιο δύσκολη, ίσως γιατί χρειάζεται άλλες αναζητήσεις συμμάχων. Η πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ο Ερντογάν θα στραφεί ακόμα περισσότερο όχι απλά προς τα δεξιά και προς τον ισλαμο-εθνικισμό. Είναι πιθανό το σενάριο μιας εντατικοποίησης των προσπαθειών, στην εξωτερική πολιτική μιας όξυνσης» ανάφερε ο κ. Λάβδας. Και όπως επισήμανε ο Ερντογάν να προσπαθήσει να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καραϊτίδης σχολίασε πώς υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα να θεωρούμε ότι ο οιοσδήποτε αντίπαλος του κ. Ερντογάν διαφωνεί με την εξωτερική του πολιτική και πιθανώς και με την πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε, καλόν είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα διότι «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει αποδειχθεί ότι έχει μια ενότητα και μια σταθερότητα οποιαδήποτε πολιτική δύναμη και αν βρίσκεται στην εξουσία».
Σημείωσε δε, ότι «οι κεμαλιστές, έχουν μια παράδοση σκληρής και αδιάλλακτης στάσης απέναντί μας. Επιθυμητό είναι ο Ιμάμογλου εάν προχωρήσει και αποκτήσει τον έλεγχο του κόμματος του και αναδειχθεί στην ηγεσία, να έχει μια μετριοπαθή αριστερή στάση σε σχέση με τον Ερντογάν».
Ερωτηθείς για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παρατήρησε ότι δείχνουν ότι βελτιώνονται και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει το συγκεκριμένο κλίμα, αλλά στην επίμονη στάση της Αμερικής να κρατήσει την Τουρκία στους κόλπους της Δυτικής Συμμαχίας.