Την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, σχετικά με τη «νομική ασπίδα», που θα προστατεύει τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις δίκες που εκκρεμούν σε βάρος του.
Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι δικαστές, εξέτασαν και πάλι λεπτομερώς το νόμο, στάθηκαν στα κύρια του σημεία και έλαβαν σαράντα οκτώ ώρες χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν.
Ο νόμος, γνωστός ως «εύλογο κώλυμα», (legittimo impedimento) έχει, προσωρινή, δεκαοκτάμηνη διάρκεια, και βασίζεται στην λογική ότι εξαιτίας των κυβερνητικών του υποχρεώσεων, ο «Καβαλιέρε» δεν μπορεί να είναι παρών στην κάθε δικάσιμο. Κατά συνέπεια, οι δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν, πρέπει να «παγώσουν».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές, πρόκειται, πιθανώς, να ζητήσουν την μερική αναθεώρηση του νόμου, αφήνοντας ανοικτή την δυνατότητα «ερμηνείας» του.
Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να αποφασίζεται, κατά περίπτωση, ποιες θεσμικές υποχρεώσεις του «μίστερ τιβί» αποτελούν πραγματικό κώλυμα και ποιες όχι. Πρόκειται, πιθανότατα, για μια «συμβιβαστική» επιλογή που, δύσκολα, όμως, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να προσφύγει στην λύση των πρόωρων εκλογών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος ότι δεν θα ξαναρχίσουν, σε καμία περίπτωση, οι δίκες για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ και για την δωροδοκία του βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς.
Σύμφωνα με τους δικαστικούς του Μιλάνου, που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο νόμος που προστατεύει τον Iταλό μεγιστάνα-πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, αντιβαίνει σε κύριες αρχές του συντάγματος, όπως τις ίσες εγγυήσεις και ευκαιρίες που πρέπει να εξασφαλίζονται για τον εισαγγελέα και τον συνήγορο υπεράσπισης, σε κάθε δίκη.
Από την μεριά του, ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκνετίνι, δήλωσε σήμερα ότι «όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα στην οποία κινούμεθα, ξέρει καλά ότι μια αναβολή πέντε ή έξι μηνών είναι εντελώς φυσιολογική, χωρίς αυτό, όμως ,να οδηγεί σε καμία μορφή παραγραφής των υποθέσεων».
Σε ότι αφορά, τέλος, το πολιτικό μέλλον του «Καβαλιέρε», σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ετοιμάζεται, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, να αλλάξει το όνομα του κόμματός του: από «Λαός της Ελευθερίας» σε «Ιταλία». H κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους σχολιαστές, στοχεύει σε μια πρώτη «ανανέωση» της εικόνας της κεντροδεξιάς, μετά τη φθορά και τις συνεχείς έριδες, που οφείλονταν στην απομάκρυνση του προέδρου της βουλής και πρώην συμμάχου, Τζανφράνκο Φίνι.