Η διεθνής κοινότητα παρείχε μόλις το 63,6% της υπεσχημένης βοήθειας στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος τη σάρωσε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα της Καραϊβικής.
Στην προβεβλημένη σύνοδο δωρητριών χωρών τον Μάρτιο υπήρξαν δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 5 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας τα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων 2,1 δις δολάρια συμφωνήθηκε να καταβληθούν το 2010.
Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι μόλις 1,28 δις δολάρια διανεμήθηκαν στην διάρκεια του έτους. Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσε το ποσό, με τις δικές της εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για την διανομή 1,2 δις δολαρίων από τους δωρητές στην πορεία του έτους.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σημειώνεται ενώ η Αϊτή ετοιμάζεται, την προσεχή Τετάρτη, για την επέτειο του ενός χρόνου από τον τρομακτικό σεισμό ο οποίος κατά τον επίσημο απολογισμό στοίχισε πάνω από 230.000 ζωές–κατ’ άλλες εκτιμήσεις πάνω από 300.000–και άφησε σχεδόν 2 εκατομμύρια άστεγους.
Η Καρλίν Ντέι, η οποία ηγείται της αποστολής στην Αϊτή της κυβερνητικής υπηρεσίας αρωγής των ΗΠΑ, USAID, δικαιολόγησε τον αργό ρυθμό της διανομής της βοήθειας δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια ‘έλλειψη κατανόησης’ όσον αφορά το χρόνο στον οποίο μπορούν να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις του Μαρτίου.
‘Μια δέσμευση δεν αποτελεί επιταγή’, είπε. ‘Η δέσμευση πρέπει να γίνει νόμος. Ο νόμος πρέπει να μετατραπεί σε σχέδια. Τα σχέδια πρέπει να ελεγχθούν και να εγκριθούν. Και τα χρήματα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα’.
Οι οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ υπεραμύνθηκαν επίσης του ρόλου τους όσον αφορά τις προσπάθειες ανακούφισης του πληθυσμού στην Αϊτή–οι οποίες έχουν επικριθεί έντονα–υποστηρίζοντας ότι αντιμετώπισαν καταστάσεις ‘αποκάλυψης’.
‘Αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε σε ένα πεδίο περίπου αποκάλυψης, απόλυτης καταστροφής. Γι’ αυτό νομίζω ότι κάναμε την δουλειά μας καλά, αν εξετάσουμε την κατάσταση’ που επικρατούσε, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό όσον αφορά ανθρωπιστικά θέματα (OCHA).
Πολλοί παρατηρητές επέκριναν τον αργόσυρτο ρυθμό παροχής βοήθειας και ανοικοδόμησης. Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam ανέφερε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι οι προσπάθειες να δοθεί αποτελεσματική βοήθεια έχει ‘παγώσει’ λόγω μιας ‘χρονιάς αναποφασιστικότητας’ και κατηγόρησε πολλές πλούσιες δωρήτριες χώρες σημειώνοντας ότι ακολουθούν τις δικές τους προτεραιότητες η καθεμιά και δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός.
Η Μπιρς είπε στους δημοσιογράφους ότι η δουλειά των οργανώσεων αρωγής, που ‘έσωσε ζωές’ δε θα πρέπει να υποτιμάται. Οργανώσεις του ΟΗΕ ανέφεραν ότι ‘αισιοδοξούν’ παρά το ότι ίσως χρειαστούν χρόνια δουλειάς για να συνέλθει η Αϊτή. Η UNICEF σημείωσε πως αν και η κρίση ‘απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει’ και τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι πολλά, η κατάσταση όσον αφορά τον υποσιτισμό δεν επιδεινώθηκε και 725.000 παιδιά δέχονται βοήθεια όσον αφορά την εκπαίδευση και για μερικά εξ αυτών είναι η πρώτη φορά που πάνε σχολείο. ‘Αν υπάρχει ένα μήνυμα που η UNICEF θέλει να μεταδώσει είναι ότι η διεθνής αντίδραση σε καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι ποτέ τέλεια και η Αϊτή δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα’, σημείωσε η Μαρίσι Μερκάδου, εκπρόσωπος του ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού επισήμανε ότι τέσσερα εκατομμύρια Αϊτινοί λάμβαναν τρόφιμα έξι εβδομάδα μετά την δόνηση.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (WFP) Εμίλια Κασέλα, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις που κατατείνουν ότι ‘μια κρίση [έλλειψης] τροφίμων. . . αποφεύχθηκε’ στις πυκνοκατοικημένες σεισμόπληκτες περιοχές.
Η κρίση στην Αϊτή εντάθηκε μετά το ξέσπασμα, τον Οκτώβριο, επιδημίας χολέρας, της πρώτης εδώ κι έναν αιώνα στη χώρα, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τουλάχιστον 3.600 ζωές κατά επίσημα στοιχεία, μετά από ένα θανάσιμο τυφώνα, πλημμύρες και κατολισθήσεις.