Χωρίς να αναφέρει το τοπικό γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στην υπουργική απόφαση για τις έκτακτες ρυθμίσεις για τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα το Ισραήλ ζήτησε να ανασταλεί η λειτουργία στη χώρα του λιβανέζικου Al Mayadeen.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ανέφερε ότι ενέκρινε τη λήψη μέτρων εναντίον του λιβανέζικου φιλοϊρανικού δικτύου Al Mayadeen επειδή «προσπαθεί να βλάψει τα συμφέροντα ασφαλείας (του Ισραήλ) και να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του εχθρού του».

Αν και το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι επισήμως σε πόλεμο και η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ στηρίζοντας τους Παλαιστίνιους, το Al Mayadeen μετέδιδε ρεπορτάζ από το ισραηλινό έδαφος.

Μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Καρχί επεσήμανε πως συνεργάζεται με την αστυνομία ώστε να μπλοκαριστούν οι ιστότοποι του τηλεοπτικού δικτύου και να κατασχεθεί ο εξοπλισμός του, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Καρχί ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής του στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να κλείσει τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου και εκεί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Προς το παρόν το Al Mayadeen δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο το Al Jazeera δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Επικοινωνιών δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν το συζήτησε αυτό».

Στις 15 Οκτωβρίου, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου, ο Καρχί είχε δήλωσει ότι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για το κλείσιμο του τοπικού γραφείου του Al Jazeera. O ίδιος κατηγόρησε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ ότι υποστηρίζει τη Χαμάς και εκθέτει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε επιθέσεις.

Το Al Jazeera και η κυβέρνηση του Κατάρ αρνήθηκαν τότε να απαντήσουν στις κατηγορίες. Έκτοτε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναληφθεί δράση εναντίον του δημοσιογραφικού ομίλου του Κατάρ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες καθώς από τη μία πλευρά έχει εξοργιστεί από τη στήριξη του Κατάρ προς το Ιράν και τη Χαμάς, αλλά από την άλλη ελπίζει ότι η Ντόχα θα βοηθήσει να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της καταστολής του Al Jazeera. Όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Kan αν αυτό είναι διπλωματικά εφικτό, απάντησε: «Έχω δηλώσει την άποψή μου και τη θέση μου για το θέμα».