Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν επεμβάσεις ακόμη και ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαγερ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη τους για νερό, καύσιμα, τρόφιμα και ασφαλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για να επιβιώσουν».

Ο Λίντμαγερ επανέλαβε τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για «ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση» για περίπου 500 φορτηγά βοήθειας την ημέρα. Είπε επίσης ότι τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο ΠΟΥ πιέζει να επιτραπεί στους πιο ευάλωτους μεταξύ των χρονίως πασχόντων να βγουν από τη Γάζα για θεραπεία, αναφέρει το Reuters. Άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να περιθάλψουν ασθενείς, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Σε προηγούμενους πολέμους, η πρόσβαση έκλεινε για μια ή δύο μέρες, αλλά μετά οι ασθενείς μπορούσαν να επιστρέψουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο ολοκληρωμένη απαγόρευση μετακίνησης και οι ασθενείς της Γάζας δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε ο Οσάμα Καντούνι, επόπτης στο νοσοκομείο Makassed.

Νεκρός εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Την ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες τον θάνατο εργαζομένου της στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του, κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στον προσφυγικό καταυλισμό Ας Σάτι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τρίτη στο Παρίσι, στην έδρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η διευθύντριά τους Κλερ Μαγκόν υπογράμμισε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανίσχυρο και ότι ο πληθυσμός υποφέρει. Έκανε μάλιστα λόγο για «εκατόμβη νεκρών» και για «κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.