Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Χαμάς, έχει δηλώσει πως θα πρόκειται για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο». Ωστόσο ο πρώην ηγέτης του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε πως το Ισραήλ έχει μόνο λίγο χρόνο για να εξαλείψει την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η κοινή γνώμη – κυρίως στις ΗΠΑ – στρέφεται γρήγορα ενάντια στις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Politico, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αραβικής δύναμης που θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου και η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.
Ακόμη όμως και με αυτήν την αλλαγή του πολιτικού ελέγχου στη Γάζα, ο Εχούντ Μπαράκ τόνισε ότι η επιστροφή στη διπλωματία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους θα συνέχιζε να είναι μια πολύ μακρινή προοπτική.
Ο Μπάρακ που κυβέρνησε το Ισραήλ μεταξύ 1999 και 2001, διαπιστώνει μια ανησυχητική αλλαγή ρητορικής από τους Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, με τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα να πληθαίνουν. Όπως είπε η αρχική συμπάθεια προς το Ισραήλ, όπως αυτή εκφράστηκε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς, έχει αρχίσει να περιορίζεται.
«Βλέπετε πως τα περιθώρια σταδιακά στενεύουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε προς μια προστριβή με τους Αμερικανούς για την επίθεση. Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύσει στο Ισραήλ τι θα κάνει. Αλλά δεν μπορούμε και να τους αγνοήσουμε», είπε, αναφερόμενος στον ρόλο της Ουάσιγκτον ως κύριου εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ. «Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πιθανόν και λιγότερο».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ σημειώνει πως θα χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ένας χρόνος για την εξόντωση της Χαμάς, δηλαδή την υλοποίηση του βασικού στόχου όπως έχει τεθεί επίσημα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο υπογραμμίζει πως η δυτική υποστήριξη εξασθενεί λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα και των φόβων πως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο και πιο καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Τα δυτικά έθνη ανησυχούν επίσης για τους υπηκόους τους που βρίσκονται ανάμεσα στους 242 ομήρους, τους οποίους η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα, τόνισε. «Ακούστε τον κοινό τόνο, ο οποίος και πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι λίγο πιο σαφής. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μια ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και μετά από ακόμη μια εβδομάδα η προστριβή με τους Αμερικανούς θα αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια», τόνισε ο Εχούντ Μπαράκ.
Σε κάθε περίπτωση ο Εχούντ Μπαράκ υπογραμμίζει πως το Ισραήλ δικαίως έθεσε έναν υψηλό στόχο στον πόλεμο στη Γάζα. «Το σοκ της επίθεσης ήταν τεράστιο. Ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία μας, και ήταν αμέσως σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει μια σκληρή απάντηση. Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξανασυμβεί». Και ακόμη, όπως λέει, κι αν η επιχείρηση υπολείπεται του μέγιστου στόχου της για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, τελικά θα της προκαλέσει τόσο σοβαρή ζημιά που θα την περιορίζει από τη δυνατότητα αναζωπύρωσης της έντασης.
Σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρει: «Δεν θεωρώ αδιανόητη τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αραβικής δύναμης, με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη συμμετοχή μικρών μονάδων από μη αραβικές χώρες, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας για τρεις έως έξι μήνες ώστε να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει ακολούθως τη διοίκηση».
Όπως υπενθυμίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν μια πρόταση που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, κατά τον πόλεμο των τριών εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2008 – 2009. Ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απορρίψει κατηγορηματικά την εμπλοκή της χώρας του και άλλων αραβικών χωρών σε μια προσωρινή διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν εξίσου αρνητικός. Ο Μαχμούντ Αμπάς, όπως θυμάται, του είπε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στη Γάζα «υποστηριζόμενος από ισραηλινές ξιφολόγχες».
«Δεν μου άρεσε η απάντησή του. Όμως, μπορούσα να καταλάβω τη λογική του. Δεκαπέντε χρόνια πριν, ήταν κάτι ανέφικτο γιατί δεν υπήρχε κανείς να το εκτελέσει. Έκτοτε όμως έχουν αλλάξει πολλά» αναφέρει στη συνέντευξή του στο Politico και εξηγεί: Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν εντείνει τη συνεργασία τους στον αντιτρομοκρατικό τομέα, ενώ το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διπλωματικές συμφωνίες, από τις οποίες, όπως εκτιμά, οι Άραβες δεν θα ήθελαν να αποσυρθούν.
«Οι Αραβες ηγέτες έχουν ανάγκη να πουν στους πολίτες τους πως κάτι αλλάζει και πως ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει, στο οποίο θα υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τη συγκράτηση των εντάσεων. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ακούσουν από το Ισραήλ πως επιθυμεί να αλλάξει πλεύση από αυτή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Εχούντ Μπαράκ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει ή μπορεί να σπεύσει για την αναβίωση των διαπραγματεύσεων για τη λύση των δύο κρατών.
«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Οπότε δεν θεωρώ πως μπορεί να επαναληφθεί ακριβώς όπως τότε. Αλλά όπως έλεγε και ο Μαρκ Τουέιν, η ιστορία μπορεί να έχει ομοιότητες», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, αναφερόμενος στις δικές του διαπραγματεύσεις με τον Αραφάτ που έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία. «Δεν θα συμβεί γρήγορα, θα χρειαστεί χρόνος. Η εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές έχει χαθεί – η δυσπιστία έχει απλώς βαθύνει», καταλήγει.