Οι γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούν στο τάγμα Caracal έδωσαν σκληρή μάχη όταν επιτέθηκε η Χαμάς στο Ισραήλ, προκειμένου να απελευθερώσουν μια στρατιωτική βάση που κατέλαβε αστραπιαία η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Η διοικήτρια Ben Yehuda μίλησε στην Jerusalem Post και περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές, αναφέροντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν έλαβε μήνυμα από τον διοικητή του τάγματος περιπολίας της Ταξιαρχίας Nahal, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα έπεσε νεκρός.

«Υπάρχουν αρκετοί τρομοκράτες εκεί… Είναι βαριά οπλισμένοι», έλεγε το μήνυμα και αναφέρονταν στα φυλάκια που υπάρχουν στις περιοχές Σούφα και Νιρίμ.

Τότε, η Ben Yehuda κάλεσε τους στρατιώτες από το τάγμα μάχης πεζικού Caracal να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις της: «Βγαίνουμε για να εξοντώσουμε τρομοκράτες. Η διείσδυση στο Ισραήλ εξαπλώνεται. Μείνετε σε εγρήγορση».

Φθάνοντας στη Σούφα, έλαβε μια αναφορά από έναν λοχία που βρισκόταν στην είσοδο των φρουρών της στρατιωτικής βάσης κι έλεγε ότι οι μαχητές της Χαμάς ήταν μέσα μαζί με τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

Σκληρή μάχη

«Ήταν προφανές ότι οι περισσότεροι από τους μαχητές ήταν στην τραπεζαρία, οπλισμένοι με αντιαρματικά βλήματα…Έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο για μια τυπική διείσδυση τρομοκρατών. Πλησιάζοντας τη βάση από όλες τις πλευρές, εντοπίστηκαν τουλάχιστον επτά τρομοκράτες… Ξαφνικά, σχεδόν 50 τρομοκράτες και ελεύθεροι σκοπευτές επιτέθηκαν στην περίπολο Nahal με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Απάντησαν με πυροβολισμούς. Οι τρομοκράτες εξοντώθηκαν και οι άλλοι διαλύθηκαν. Κάποια στιγμή, ένας τρομοκράτης προσέγγισε την Ben Yehuda σε απόσταση αναπνοής, αλλά η γρήγορη αντίδρασή της την έσωσε», έγραφε μια αναφορά που αναδημοσίευσε η Jerusalem Post.

Στο μεταξύ, αντισυνταγματάρχης από τη μοίρα Magic Touch Squadron έφτασε στο σημείο και αναγνώρισε τους τρομοκράτες μέσα στη βάση. Πρότεινε να ληφθούν μέτρα, αλλά η Ben επέμενε να αποφύγει το χειρότερο, καθώς μέσα βρίσκονταν ήδη στρατιώτες.

Έτσι, επί σχεδόν τέσσερις ώρες, οι μαχητές της Χαμάς προσπάθησαν να εξοντώσουν την Ben Yehuda και την ομάδα της. Έφτασαν περισσότερα φορτηγά, αλλά η διοικήτρια του τάγματος Caracal ουσιαστικά τα απέτρεψε. Εκτοξεύτηκαν πρόσθετοι πύραυλοι «Light Anti-Armor Weapon» (LAW), εξαλείφοντας περαιτέρω τους τρομοκράτες: Μερικοί σκοτώθηκαν και άλλοι υποχώρησαν.

Ύστερα από ώρες σκληρών μαχών, στρατιώτες από τη μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού «Shayetet» έφτασαν για να «καθαρίσουν» τη βάση και οι μάχες συνεχίστηκαν, μέχρι που μετά από 14 ώρες ο ισραηλινός στρατός απέκτησε ξανά τον έλεγχο.