Μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς φαίνεται σχεδόν αδύνατη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τώρα θα πρέπει να εστιάσουν στη διπλωματία, καθώς ο στρατός του Ισραήλ αποκάλυψε ότι ο αριθμός των απαχθέντων έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 200.
Δώδεκα ημέρες αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, οι αξιωματούχοι του εβραϊκού κράτους εκτιμούν ότι 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο.
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αιχμαλώτων – στους οποίους περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι από περίπου 40 διαφορετικά έθνη – οι ειδικοί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους φοβούνται ότι μια στρατιωτική διάσωση αποκλείεται και καλούν τώρα τις ΗΠΑ και το Κατάρ να διευκολύνουν μια πιο στρατηγική διάσωση.
«Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια περίπτωση στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα New York Post ο Christopher O’Leary, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του FBI που ηγήθηκε πολλών ομάδων ανάκτησης ομήρων.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων ως προτεραιότητα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών», συνέχισε.
«Οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες καταστροφές δομών, γεγονός που θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τον εντοπισμό των ομήρων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι όμηροι να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν ως αποτέλεσμα».
Το Κατάρ, ένα κράτος που διευκολύνει τη βοήθεια προς τη Γάζα, ενεργεί επί του παρόντος ως μεσολαβητής μεταξύ της οργάνωσης και αξιωματούχων των ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 13 Αμερικανοί.
Ο O’Leary σημείωσε ότι το Κατάρ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που βοήθησε στη διαπραγμάτευση καταστάσεων ομηρίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράν. Αλλά καθώς τα έθνη έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να συγκρατηθεί στην αντεπίθεσή του, εκείνο συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα.
Αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές, ένα στατιστικό στοιχείο που το Ισραήλ απέρριψε ως «ψυχολογικό πόλεμο».
Ο Gershon Baskin, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit το 2011, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ γίνονται επιζήμιοι για τους ομήρους. «Η θυσία ομήρων και στρατιωτών φαίνεται να είναι η ψυχολογία σήμερα», δήλωσε ο Baskin στους New York Times για τις αεροπορικές επιδρομές και τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή για την εξάλειψη της Χαμάς.
«Κανείς δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα: Τι θα κάνετε με τη Γάζα;».
Το πού κρατούνται οι όμηροι παραμένει άγνωστο, αλλά ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει κάποιες πληροφορίες για την τοποθεσία. Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, υποστήριξε στο Telegram ότι δεκάδες όμηροι βρίσκονται σε «ασφαλή μέρη και στις σήραγγες της αντίστασης», αναφερόμενος στο εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα.
Πάντως, ο O’Leary σημείωσε ότι η Χαμάς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, προσθέτοντας ότι και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες και πολίτες συμμετείχαν επίσης στις απαγωγές. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 50 άτομα κρατούνται από τις άλλες ομάδες.
«Αυτές οι άλλες ομάδες είναι, ιστορικά, πιο ακραίες από τη Χαμάς, οπότε δεν γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες κρατούνται», δήλωσε ο O’Leary.
Ανώνυμος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στους Times υπέθεσε ότι εξαιτίας αυτού, η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά την παγκόσμια καταδίκη των απαγωγών – γεγονός που κρύβεται πίσω από την ξαφνική ανάγκη της να παρουσιάσει ότι φροντίζει τους ομήρους και μάλιστα απελευθερώνει κάποιους από αυτούς.