Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο (7/10) τη μεγαλύτερη -εδώ και χρόνια- επίθεση στο Ισραήλ εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες και έπιασε τη χώρα του Νετανιάχου στον ύπνο. Η Δύση παρατηρεί και ανησυχεί καθώς η νέα εστία ανάφλεξης εκτιμάται πως θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προσπαθώντας να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά μπορούν από τη φρίκη του πολέμου δημιουργώντας για μία ακόμη φορά πίεση στα ευρωπαϊκά σύνορα και φυσικά στην Ελλάδα.
Η ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ως απόρροια των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης θεωρείται ως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια.
Πλήθος Παλαιστίνιων θεωρείται δε την ίδια ώρα πιθανό πως θα αναζητήσει καταφύγιο και στη χώρα μας με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί λόγω των προσφυγικομεταναστευτικών ρευμάτων, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, να γίνεται ιδιαιτέρως πιεστική.
«Εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος εχθροπραξιών είναι προφανές ότι Παλαιστίνιοι θα φύγουν»
Ο διευθυντής του Institute of Global Affairs, αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 τονίζει πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσουν οι εχθροπραξίες.
Παράλληλα όμως σημειώνει ότι βασικό κομμάτι αναφορικά με τις εξελίξεις που θα έχουμε αποτελεί το εάν το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή ή αεροπορικές επιχειρήσεις.
«Περίπου το 1/4 του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πρόσφυγες παλαιστινιακής καταγωγής. Περίπου το 1/5 του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι επίσης Παλαιστίνιοι πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φίλης και προσθέτει πως και η γειτονική μας Τουρκία έχει πολλά εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών (με καταγωγή από την Παλαιστίνη) στην επικράτειά της.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος εχθροπραξιών είναι προφανές ότι οι Παλαιστίνιοι θα φύγουν» επισημαίνει ο διεθνολόγος.
«Οι περισσότεροι θα μετακινηθούν προς την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος όμως προσπαθεί να κλείσει τα περάσματά της γιατί ήδη έχει στο εσωτερικό της εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη και τους κρατάει με νύχια και δόντια» προσθέτει ο Κωνσταντίνος Φίλης.
«Τότε θα δημιουργηθεί μία πολύ πιεστική κατάσταση στο κομμάτι των προσφυγικομεταναστευτικών ρευμάτων. Αυτό ξαναλέω θα ισχύσει στο σενάριο που υπάρχουν επιχειρήσεις για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε μία γρήγορη κατάληξη.
Εκεί πράγματι το ζήτημα θα γίνει πολύ πιεστικό κατ’ επέκταση και για τη χώρα μας» μας εξηγεί ο διευθυντής του Institute of Global Affairs και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.
«Στο σενάριο που έχουμε είτε χερσαία εισβολή του Ισραήλ είτε αεροπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο πως θα έχουμε ροές»
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη «στο σενάριο που έχουμε είτε χερσαία εισβολή του Ισραήλ είτε αεροπορικές επιθέσεις και ειδικότερα έχουμε επιχειρήσεις που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή όχι για λίγες ημέρες αλλά για εβδομάδες αλλά και για μήνες είναι βέβαιο πως θα έχουμε ροές».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας αλλά ενδεχομένως και από τη Δυτική Όχθη Παλαιστίνιοι.
Το θέμα είναι βέβαια το προς τα πού θα κατευθυνθούν και αν θα βρουν ”τοίχο” προς την Ιορδανία και τον Λίβανο. Επίσης είναι βασικό το εάν θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία και από την Τουρκία εάν θα έρθουν στην Ελλάδα» αναφέρει κλείνοντας.