Ως «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ χαρακτηρίζει την επίθεση της Χαμάς ο ειδικός Martin Indyk σε συνέντευξη που έδωσε στο Foreign Affairs, τονίζοντας ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι παγίδα και όχι η λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, στο foreignaffairs.com μίλησε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που έχει διατελέσει ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις από το 2013 έως το 2014. Μάλιστα, έχει υπηρετήσει ως ειδικός βοηθός του προέδρου Μπιλ Κλίντον και ανώτερος διευθυντής για θέματα Εγγύς Ανατολής και Νότιας Ασίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Martin Indyk λοιπόν, μίλησε στον Justin Vogt για τα λάθη των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και ξεκαθάρισε πως για πρώτη φορά υπάρχει το ενδεχόμενο οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις «να ορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η ύβρις που οδήγησε στην αποτυχία

«Ήταν η ύβρις που οδήγησε τους Ισραηλινούς να πιστέψουν, το 1973 ότι ήταν ασυναγώνιστοι, ότι ήταν η υπερδύναμη στη Μέση Ανατολή, πως δεν χρειαζόταν πλέον να δίνουν σημασία στις ανησυχίες της Αιγύπτου και της Συρίας επειδή ήταν τόσο ισχυροί», είπε χαρακτηριστικά ο Martin Indyk.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η ίδια ύβρις εκδηλώθηκε ξανά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν πολλοί άνθρωποι είπαν στους Ισραηλινούς ότι η κατάσταση με τους Παλαιστίνιους δεν ήταν βιώσιμη. Νόμιζαν ότι είχαν το πρόβλημα υπό έλεγχο. Αλλά τώρα όλες οι υποθέσεις τους έχουν καταρρεύσει, όπως ήταν το 1973. Και θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό».

Έτσι, τόνισε ότι «η επίθεση της Χαμάς είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία του συστήματος από την πλευρά του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν συνηθίσει να μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν οι Παλαιστίνιοι, λεπτομερώς, από τα εξελιγμένα μέσα κατασκοπείας τους. Έκτισαν ένα πανάκριβο τείχος μεταξύ της Γάζας και των κοινοτήτων στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων. Ήταν βέβαιοι ότι η Χαμάς αποτρέπεται από το να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση: Δεν θα τολμήσουν, γιατί θα συντριβούν και οι Παλαιστίνιοι θα στραφούν εναντίον της Χαμάς».

«Οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι η Χαμάς βρισκόταν σε διαφορετικό δρόμο: Επικεντρώθηκε σε μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, στην οποία κάθε πλευρά επωφελήθηκε από την συμφωνία. Περίπου 19.000 Παλαιστίνιοι εργάτες πήγαιναν στο Ισραήλ κάθε μέρα από τη Γάζα, και αυτό ωφέλησε την οικονομία και δημιουργούσε φορολογικά έσοδα. Αλλά αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν μια τεράστια εξαπάτηση. Και έτσι οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι -και, όπως την 11η Σεπτεμβρίου, υπάρχει αυτή η αίσθηση: “Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα τρομοκρατών να το κάνει αυτό; Πώς είναι δυνατόν να νικήσουν την πανίσχυρη ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών και τις πανίσχυρες ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις;”. Και δεν έχουμε ακόμη καλές απαντήσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η ύβρις. Μια ισραηλινή πεποίθηση ότι η είναι η απόλυτη δύναμη που θα μπορούσε να αποτρέψει τη Χαμάς και ότι το Ισραήλ δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα», σημείωσε στη συνέχεια.

Η παγίδα του πολέμου

Ο δημοσιογράφος Justin Vogt υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στον Martin Indyk, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δράσει το Ισραήλ το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ειδικός ανέφερε ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να επαναφέρει την προηγούμενη κατάσταση, με εναέριους βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις εκκαθάρισης σε περιοχές που μένουν Παλαιστίνιοι πολίτες.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το λουτρό αίματος μπορεί να φέρει να αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, αν σκοτωθούν πολλοί Παλαιστίνιοι, υπάρχει το ενδεχόμενο να εξεγερθούν αυτή τη φορά αντί να ζητήσουν ανακωχή, ενώ οι ένοπλες οργανώσεις θα πρέπει να δράσουν .

«Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, το κομμάτι που πρέπει να παρακολουθήσετε πιο στενά είναι η Χεζμπολάχ. Εάν ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων αυξηθεί, η Χεζμπολάχ θα μπει στον πειρασμό να συμμετάσχει στη μάχη. Έχουν 150.000 ρουκέτες που μπορούν να ρίξουν στις κύριες πόλεις του Ισραήλ και αυτό θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στον Λίβανο. Και όλοι θα σύρονταν σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Martin Indyk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη φορά χρειάζονται στοχευμένα χτυπήματα προς την ηγεσία της Χαμάς και να επικρατήσει η λογική -όσο δύσκολο κι αν είναι-, καθώς ολοκληρωτικές επιθετικές ενέργειες θα περιπλέξουν την κατάσταση, η οποία μπορεί να εκτροχιαστεί περισσότερο.