H ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε προ ολίγου ότι επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό.
«Συμφωνία! Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα αφορά περιπτώσεις κρίσεων ή ανωτέρας βίας στον τομέα της Μετανάστευσης και του Ασύλου», αναφέρει σε ανάρτησή της η ισπανική προεδρία.
Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην από κοινού οργάνωση δράσης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το euronews, η συμφωνία επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών του μπλοκ στις Βρυξέλλες, στους οποίους ανατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου που οι υπουργοί Εσωτερικών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ιταλία μπλόκαρε το προσχέδιο κειμένου. Συγκεκριμένα, η ιταλική πλευρά είχε αμφισβητήσει μέρος της νομοθεσίας που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης που παρέχονται από πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εν αντιθέσει, η Γερμανία, της οποίας η ψήφος ήταν απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας, υπερασπίστηκε τα πλοία των ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα είναι ένα νομικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον.
Τι είναι ο «Κανονισμός για τις Κρίσεις»;
Το εν λόγω κείμενο ορίζει τους κανόνες που θα ισχύουν σε κρίσιμες περιόδους όταν το σύστημα ασύλου της Ε.Ε. απειλείται από αιφνίδια και μαζική άφιξη μεταναστών, όπως συνέβη κατά τη μεταναστευτική κρίση κατά τα έτη 2015-2016. Για να αντιμετωπιστεί μια απροσδόκητη εισροή, θα επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερα μέτρα, όπως η διατήρηση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, ενώ θα εξετάζονται τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία. Η κράτηση των απορριφθέντων αιτούντων θα μπορούσε επίσης να παραταθεί πέρα από το μέγιστο όριο των 12 εβδομάδων έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής.
Ο Κανονισμός για την Κρίση προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ταχείας παρακολούθησης των αιτημάτων ασύλου ατόμων που διαφεύγουν από μια κατάσταση έκτακτου κινδύνου, όπως μια ένοπλη σύγκρουση. Το ειδικό καθεστώς θα παρακάμπτει ουσιαστικά το συμβατικό σύστημα ασύλου, το οποίο τείνει να είναι δυσκίνητο και χρονοβόρο, και θα παρέχει στους πρόσφυγες άμεση πρόσβαση σε διαμονή, απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική στήριξη.
Ο «Κανονισμός για τις Κρίσεις» θα ενεργοποιείται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα ασύλου της Ε.Ε ή όταν η μετανάστευση εργαλειοποιείται από κάποια ξένη κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε.