Η εμπιστοσύνη των νέων στη Γαλλία σε σχέση με το μέλλον, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία της Covid-19 και τις συνέπειές της, συνεχίζει να ανακάμπτει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη (21/9).
«Το στίγμα της πανδημίας αρχίζει να ξεθωριάζει», αναφέρει η ετήσια έρευνα των Injep (Εθνικό Ινστιτούτο Νεολαίας και Λαϊκής Εκπαίδευσης) και Crédoc (Κέντρο Ερευνών για την Μελέτη και την Παρατήρηση των Συνθηκών Διαβίωσης), η οποία αξιολογεί το ηθικό των νέων 18-30 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για το έτος 2023 βελτίωση της ευημερίας των νέων που ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε «επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας» και πιο εκτεθειμένοι σε «οικονομικές και εργασιακές συνέπειες» κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Παρά το «δυνητικά δύσκολο πλαίσιο για τους νέους», που υπονομεύεται από τον «πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή ή τον πόλεμο στην Ουκρανία», το 64% των ατόμων ηλικίας 18-30 ετών δηλώνει ότι η ζωή του ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.
Το έτος 2023 επιστρέφει στον μέσο όρο των τελευταίων οκτώ ετών και εμφανίζει πιο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αισιοδοξία των νέων για το εγγύς μέλλον τους.
Μεγαλύτερη σιγουριά για το άμεσο μέλλον
Το 67% από αυτούς δηλώνει βέβαιο για τα επόμενα τρία χρόνια, μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το 2022 και επτά μονάδες σε σχέση με το 2021.
Συγκριτικά, «μόνο 44% των ατόμων άνω των 30 ετών δηλώνουν σίγουροι για τα επόμενα τρία χρόνια», δείχνει η έρευνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το αποτέλεσμα εξηγείται εν μέρει από ένα «σημαντικά πιο θετικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας το 2023» και «μια μείωση του ποσοστού της ανεργίας που ωφελεί ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές».
Αναλυτικά, τα συναισθήματα των νέων ποικίλλουν ανάλογα με καθοριστικούς παράγοντες όπως το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, η συμβίωση με τους γονείς και το επίπεδο εισοδήματος.
Η ψυχική κατάσταση των νεαρών γυναικών παραμένει περισσότερο επηρεασμένη από αυτή των νεαρών ανδρών. Ωστόσο, το έτος 2023 σηματοδοτεί «μια σαφή βελτίωση στο ηθικό των νεαρών γυναικών».
«Το 47% από αυτές εκφράζει σήμερα μια θετική ψυχική κατάσταση, μια αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστού του 2022 και εννέα μονάδες σε σύγκριση με το 2021», διευκρινίζει η έκθεση.