Η Ουκρανία δεν περιμένει αλλαγές στην κατάσταση όσον αφορά τις εξαγωγές της σιτηρών μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ουκρανική υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο διάδρομος εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν και ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα μια λύση για την αναβίωση της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είδαμε τα οφέλη του διαλόγου που καθιερώσαμε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό. Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα. Εκεί θα έχουμε και πάλι συναντήσεις με τον Γκουτέρες και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Μάλιστα, ο Ερντογάν στάθηκε ιδιαιτέρως στα αιτήματα που έχει η Μόσχα για να επιστρέψει στη συμφωνία, αναφέροντας: «Η Ρωσία έχει δύο ειδικά αιτήματα. Το ένα είναι να συνδεθεί η ρωσική γεωργική τράπεζα Ziraat Bank με το σύστημα SWIFT. Επί του παρόντος, οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτός του συστήματος SWIFT λόγω των κυρώσεων. Όπως γνωρίζετε, η χώρα αυτή εξάγει 120-130 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως. Έτσι, θέλουν να εισπράττουν τα χρήματα για τα σιτηρά που πουλάνε. Δεύτερον, θέλουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά να είναι ασφαλισμένα. Τα πλοία πρέπει να είναι ασφαλισμένα προκειμένου να μεταφέρουν εμπορεύματα σε ευρωπαϊκά ή άλλα λιμάνια. Λόγω των κυρώσεων, η ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία δεν ασφαλίζει τα πλοία».

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία, επιδιώκει να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στην αποκαλούμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, για τη σύναψη της οποίας είχαν μεσολαβήσει η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη, συμφωνία από την οποία η Μόσχα αποσύρθηκε τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος σε ένα χρόνο προστατευόμενων εξαγωγών από λιμάνια της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου.

Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στην πρωτοβουλία, αλλά μόνο αν η Δύση σταματήσει να εμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να φθάσουν στις παγκόσμιες αγορές.