Το κεντρικό τραπέζι σαλονιού ή αλλιώς coffee table είναι ένα από τα πιο βασικά και πρακτικά έπιπλα, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στο επίκεντρο του δωματίου και πάνω του ακουμπάμε σχεδόν τα πάντα.

Ακριβώς επειδή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση και στη λειτουργικότητα του χώρου μας, αν το επιλέξουμε σωστά, θα αναβαθμίσουμε την αισθητική του σαλονιού και συνολικά του σπιτιού μας.

Τί πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, για να επιλέξετε το κατάλληλο coffee table για το καθιστικό σας:

Aρχικά, επιλέξτε το τραπέζι σύμφωνα με το γενικότερο στιλ διακόσμησης του σαλονιού σας, για να δένει αρμονικά. Αν είναι μοντέρνο, κλασικό, bohemian, industrial ή minimal, το coffee table πρέπει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Τα υλικά, τα χρώματα και οι γραμμές των υπόλοιπων επίπλων θα σας οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή του τραπεζιού για το σαλόνι σας.

Το τραπέζι του σαλονιού πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το καθιστικό σας: σε ένα μεγάλο σαλόνι ταιριάζει ένα μεγάλο μασίφ τραπέζι, ενώ αντίστοιχα σε έναν μικρότερο χώρο, ένα μικρότερο τραπεζάκι. Πρέπει, όμως, παράλληλα να είναι και λειτουργικό, ώστε να καλύπτει τις πρακτικές σας ανάγκες. Αναρωτηθείτε αν θα εξυπηρετεί από άποψης αποθηκευτικών χώρων, αν χωράει τα κεράσματα για τους καλεσμένους σας και προτιμήστε αντίστοιχα ένα τραπέζι με συρτάρια, ράφια ή ντουλαπάκια.

Κάτι που επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή είναι το ύψος που θα έχει το τραπεζάκι, ώστε να δημιουργεί ισορροπία στο χώρο. Ιδανικά πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με τον καναπέ και τις πολυθρόνες, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς να σηκώνεστε ή να σκύβετε, αλλά με την άνεσή σας.

Διαλέξτε το υλικό από το οποίο θα είναι φτιαγμένο, σύμφωνα με την αισθητική σας αλλά και με τις ανάγκες σας για ανθεκτικότητα. Το ξύλο είναι πάντα μια ζεστή και κλασική επιλογή, ενώ το μέταλλο και το γυαλί δίνουν ένα μοντέρνο μινιμαλιστικό αποτέλεσμα. Μη φοβηθείτε λεπτομέρειες πάνω στο τραπέζι όπως πόμολα και κρυφό φωτισμό, αν πιστεύετε πως ταιριάζουν με τη γενικότερη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε για οποιονδήποτε λόγο να το επιλέξετε μόνοι σας, τότε αν έχετε τη δυνατότητα ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή, που λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραπάνω παραμέτρους θα σας καθοδηγήσει στην αγορά του τέλειου coffee table για το σαλόνι σας.